Външният министър Даниел Митов обяви, че около българските кандидатури за генерален секретар на ООН имало два мита. Първият мит бил, че Ирина Бокова е имала шанс да оглави световната организация. Вторият мит бил, че е имало намеса на външни сили за хода с Кристалина Георгиева, която беше издигната в последния момент на мястото на Бокова като официална кандидатура на България.

По думите на Митов в сутрешния блок на Нова телевизия, стъпката Бокова да бъде сменена с Георгиева e трябвало да бъде предприета, за да има шанс източноевропейската група да излъчи шеф на ООН.

Запитан кой е подвел българското правителство с номинацията на Кристалина Георгиева в последния момент, Митов с рязък тон отхвърли, че може да се говори за подвеждане, а нямало и провал, нито излагация. „Всеки има право на мнение, но никой няма право на собствени факти”, отсече външният министър.

Митов обясни, че Бокова е нямала необходимите девет гласа в Съвета за сигурност на ООН, а и имала наложено вето от две държави в съвета, което не е могла да преодолее в месеците на кампанията си. „Когато има ситуация, в която твоят кандидат губи мача, или се оставяш да загубиш, или се опитваш да промениш нещата, за да имаш шанс за победа”, настоя той, оправдавайки издигането на Кристалина Георгиева.

Външният министър нападна Сергей Станишев, че е излъгал, че Бокова е била втора след последното гласуване в Съвета за сигурност.  

Даниел Митов критикува и Георги Първанов заради това, че се бил изтъпанил пред медиите и отсякъл, че действията на правителството са най-големият провал в 130-годишната история на Третата българска държава. „Да сравняваш един тривиален казус с няколко национални катастрофи, с опита за включването на България в състава на Съветския съюз, е напълно неприемливо”, изтъкна той.

Той заключи, че правилата позволявали България да издигне втора кандидатура и да свали доверието си от първата, като това не било скандал. „Скандалът си го заформяме ние тука”, обясни Митов.  

По темата с оскъдицата на избирателни секции в чужбина, външният министър коментира, че ведомството му било изпълнител на волята на законодателя. Припомняме, че до 35 секции в една държава могат да бъдат отворени, като са необходими най-малко 60 заявления от желаещи да гласуват. Във всички дипломатически и консулски мисии на България ще бъдат отворени секции, увери Митов.

55 изборни секции в чужбина, а не 35, предлагат от АБВ

55 изборни секции в чужбина, а не 35, предлагат от АБВ

За да не се ограничават правата на сънародниците ни

По думите му, изборното законодателство ще създаде проблем, защото има два избирателни списъка - един за президентските избори и друг за референдума. "Това ще доведе до забавяне, но не можем да коментираме решение на законодателя", отбеляза той.

В страни като Ирак и Либия, където е опасно, МВнР е препоръчало на ЦИК да няма секции по причина на сигурността.

Във Великобритания категорично няма да стигнат секциите. Елена Божинова-Хан, която живее в Лондон, заяви, че проблемът е, че българите там не знаят какво ще стане. Опашките пред секциите не ги плашат, но настояват да се отвори втора секция в посолството ни в британската столица.

Където има възможност да се отворят повече от една секция, ще се отворят такива, увери Митов.

Германия е особен случай. Германското законодателство не позволява провеждане на избори на тяхна територия, обясни първият ни дипломат. "Ще отворим в нашите дипломатически и консулски мисии секции, както и в канцелариите на почетните консули. Досега Германия е правила изключение за нас. Това решение на Германия е взето заради сигурността, а и заради това да не се създават прецеденти", уточни Митов.