Ограничението за брой изборни секции в чужбина да се промени и те да се увеличат от 35 на 55. Това предлага Парламентарната група на АБВ, съобщават от партията.

Те правят предложението си, тъй като нормата била приета без никакъв сериозен анализ. А по сигнали на българи зад граница вече имало места, в които 35 секции са недостатъчни. Такъв пример е Великобритания. Това създавало неяснота и объркване на какъв принцип ще се решава кои заявени секции да бъдат разкрити и кои не, ако има подадени документи за над 35 секции, обясняват хората на Георги Първанов.

И българите на Острова в капана на Изборния ни кодекс

И българите на Острова в капана на Изборния ни кодекс

Нямало яснота къде ще се разкриват секции за гласуване

Те предупреждават, че ако нормата не се промени, избирателните права на хиляди наши сънародници, които са съпричастни към обществения живот в страната не само чрез правото си на вот, но и икономически, ще бъдат ограничени.

Това щяло да се случи не толкова в Турция, както се очаквало, а във Великобритания, САЩ и Испания.

Германия ни отряза за изборните секции извън дипломатическите мисии

Германия ни отряза за изборните секции извън дипломатическите мисии

Не желае да направи изключение

Азбукарите предлагат въвеждането на общ критерий, който да бъде валиден за всички държави и всички български граждани по света. Трябвало местоположението на избирателните секции да не се ограничава. С разкриването на 55 секции, щяла да се даде възможност на повече наши сънародници зад граница да упражнят правото си на глас.