Германия не разрешава изборни секции да се откриват извън дипломатическите и консулските представителства и бюрата на почетните консули на Република България. Това се посочва в нота-отговор, изпратена до българското Министерство на външните работи.

Германската страна отказва да направи изключение от принципа за откриване на изборни секции.

В нотата се отбелязва, че Германия ни разрешава да организираме провеждане на избори и референдум на 6 ноември. Изборни секции обаче могат да се откриват в Посолството в Берлин, Генералното консулство в Мюнхен и Консулството във Франкфурт на Майн, както и в канцелариите на почетните консули в Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Дармщадт и Щутгарт. Относно отказа за секции извън дипломатическите мисии, Германия се позовава на установена протоколна практика.

От Посолството ни в Германия уверяват, че са предприели своевременно действия, за да получат необходимото разрешение за организиране и провеждане на президентските избори и референдум на 6 ноември тази година.

Вербалната нота, отчитаща интереса за на българската общност за разположението на избирателните секции извън дипломатическите и консулските представителства, така и броя на гласувалите през 2014 г. и 2015 г., е изпратена на 12 август. Това е станало като са спазени разпоредбите на Изборния кодекс за определените срокове и в съответствие с разпоредбите и установената германска протоколна практика за получаване на разрешение за разкриване на избирателни секции на територията на Германия, уверяват от дипломатическата ни мисия.

Посолството ни е отправило молба отново да бъде направено изключение от правилото изборните секции да се ограничават само до дипломатическите и консулските представителства на страните. Поискано е разрешение „изнесени секции” да бъдат организирани не само в места, в които е имало през 2014 и 2015 г. - Дортмунд, Дрезден, Дюселдорф, Фрайбург, Карлсруе, Кьолн, Манхайм, Нюрнберг, Регенсбург, но също така и за Валдорф, Аахен, Бремен, Хам, Констанц. Искането е направено въз основа на желанието на „Временните обществени съвети в Германия”, уточняват от посолството в Берлин.

В крайна сметка искането на страната ни не е уважено от германските власти.