Няма яснота къде и по какви критерии ще се определят действащи секции за предстоящите президентски избори и референдум във Великобритания. Това алармират в отворено писмо от инициативата „Аз искам да гласувам”. Писмото е адресирано до председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, Народното събрание, Централната избирателна комисия (ЦИК) и Министерството на външните работи.

От инициативата отбелязват, че яснотата за Острова липсва, въпреки че е изпълнено условието за събрани над 60 заявления.

Над 27 800 са подадените заявления от българските граждани извън страната. Над 5800 са само във Великобритания. Освен автоматично откритите 101 секции, вече имало събрани заявления за откриването на 194 секции. Данните показвали, че във Великобритания, Германия, Испания, САЩ и Турция са подадени заявления за над 35 места. На Острова вече имало подадени над 60 заявления за 43 места, посочват от „Аз искам да гласувам”.

Германия ни отряза за изборните секции извън дипломатическите мисии

Германия ни отряза за изборните секции извън дипломатическите мисии

Не желае да направи изключение

Припомняме, че вчера стана ясно, че Германия не е позволила да разкрием изборни секции извън дипломатическите и консулските представителства и бюрата на почетните консули на Република България. Изборни секции могат да се откриват в Посолството в Берлин, Генералното консулство в Мюнхен и Консулството във Франкфурт на Майн, както и в канцелариите на почетните консули в Хамбург, Магдебург, Мюнстер, Дармщадт и Щутгарт. 

В отвореното си писмо от „Аз искам да гласувам” подчертават, че в становище до Правната комисия са посочили, че ограничаването на избирателните секции в държава извън страната до 35 залага сериозни рискове. Това щяло да доведе до неравен достъп и ограничаване на възможностите на гласуване в държавите с най-многобройни и активни български общности. Поради числеността и спецификата на географското разпределение на съответната общност този лимит вече бил надхвърлен.

Подчертава се, че липсват и ясни критерии за определяне на тавана от 35 секции. От инициативата предупреждават за сериозни спънки пред  изпълняващите разписанията на новия Изборен кодекс. Съществувал и риск от демотивация сънародниците ни зад граница да гласуват заради очевидна неравнопоставеност и сериозна дискриминация спрямо някои български общности в чужбина.

Използвайки казуса във Великобритания, от инициативата настояват Изборният кодекс да се приложи по справедлив начин. Това можело да стане като се предвидят ясни, логични и основани на данни критерии за избор на местата, където биха отпаднали изборни секции.

Настоява се за възможност за организиране на повече от една секция там, където има над 60 заявления или се очаква изключителна натовареност. Като пример се посочва посолството в Лондон.

От „Аз искам да гласувам” искат сериозно да бъдат обсъдени варианти за функционални изключения от ограничителното правило за 35 секции в държава, като се има предвид броят заявления, например във Великобритания.

В отвореното писмо предлагат специалното държавно устройство на Обединеното кралство да се приложи при разпределение на секциите, като те се броят отделно за всяка една от териториите му. Изтъква се, че кралството се съставлява от Англия, Шотландия и Северна Ирландия.

В заключение от инициативата настояват ако бъде взето решение да не бъдат разкрити секции с 60 или повече заявления, които надхвърлят ограничението от 35 секции за държава, подалите заявления в отпадащите секции да бъдат уведомени за решението и критериите в имейл.