Външният министър Даниел Митов смята, че смяната на българския кандидат за генерален секретар на ООН през миналата седмица е бил нестандартен и рискован ход. Според нас беше задължителен, така че да се даде възможност на източноевропейската група да има своя шанс да излъчи генерален секретар на ООН, пише в страницата на Митов във Фейсбук.

"Нека да поздравим г-н Гутериш, когото познаваме като бивш министър-председател на Португалия и като Върховен комисар на ООН за бежанците. Надяваме се, че тепърва ще работим добре с него", започва поста си Митов.

"Приключилите до вчера пет гласувания, както и вчерашното шесто, показаха обаче, че никой от кандидатите от Източна Европа няма никакъв шанс до момента и около никого не се оформяше консенсус", обясни той.

Външният министър, според когото е било задължително да сменят кандидата на България, признава, че е несериозно да се смята, че след три-четири дни, дори без да влиза в кампания, тя ще има някакви велики резултати при първото гласуване.

"Пречки се преодоляват чрез кампания и то постепенно. Това е ясно. Едно нещо трябва да си кажем и признаем откровено: г-жа Бокова нямаше никакви шансове за това да се пребори и да стане генерален секретар на ООН. Видяхме, че след снощното гласуване имаше две държави – постоянни членки на Съвета за сигурност, които наложиха вето на г-жа Бокова. Българското правителство беше наясно с това.
Това вето беше непреодолимо, въпреки всичките ни усилия. Именно затова предприехме ход да дадем още един шанс на източноевропейската група да има своя кандидат, който може да се конкурира с г-н Гутериш. За съжаление този кандидат не успя", обяснява действията на българското правителство Митов.

Понякога в дипломацията подобни ходове могат да бъдат успешни, пише той и обяснява как не са имали време да подготвят новата кандидатка за да спечели достатъчна подкрепа.

"Не само, че индикативните гласувания имат значение, но те са и изключително важни. И виждаме, че около тях се оформя консенсусът за избора. Г-жа Бокова беше трета, след това пета, после шеста, вчера шеста (News.bg обръща внимание на външния министър, че вчера Ирина Бокова бе четвърта, а според анализ на Reuters - втора), т.е. тя изобщо не променя резултата си освен в малки амплитуди с един-два гласа. Тя беше в средата на класирането и нямаше абсолютно никакви шансове", пише Митов и припомня за ветото върху нея.

"В момента някои партии ползват г-жа Бокова, нейния авторитет и нейното име, за да си правят кампания за президентските избори, като откровено спекулират с определени факти и забравят умишлено други", пише Митов визирайки исканата оставка на премиера Бойко Борисов и на еврокомисаря ни Кристалина Георгиева от АБВ, БСП и ДПС.

Митов благодари за участието в надпреварата за генерален секретар на ООН на г-жа Кристалина Георгиева. "Тук искам да благодаря на тези държави, които я подкрепиха веднага – Унгария, Латвия, Полша, както и на кандидатите от Източна Европа, които се оттеглиха, но дадоха своята подкрепа за г-жа Георгиева. Очевидно този ход трябваше да бъде направен. Когато знаем, че един кандидат няма никакви шансове и не може да бъде избран, е очевидно, че трябва да предложим друг", аргументира действията на правителството Митов.

За съжаление източноевропейската група пропусна своя шанс да излъчи новия генерален секретар на ООН. Също така съжаляваме, че няма и да е жена, както някои държави, постоянни членки на Съвета за сигурност, уверяваха, че държат да е жена и да е от Източна Европа, завършва Митов.