Президентът на Бразилия Жаир Болсонару, който трябва да направи официално пътуване в Русия през февруари, заяви в понеделник, че се надява настоящата криза с Украйна да бъде решена по дипломатичен път, съобщи "Ройтерс".

Болсонару не очаква да бъде повдигнат въпроса по време на срещата му с руския президент Владимир Путин, като ще се стреми да се съсредоточи повече върху икономически теми като агробизнеса.

"Ако този въпрос възникне, той ще дойде от руския президент", каза крайнодесният лидер по време на телевизионно интервю.

Украйна обяви в ООН, че не планира офанзива нито в Донбас, нито в Крим

Украйна обяви в ООН, че не планира офанзива нито в Донбас, нито в Крим

За руския посланик в ООН: Няма нужда Небензя да тълкува думите на украинските служители, на чужд език

"Надяваме се, че всичко ще бъде решено със спокойствие, в хармония. Бразилия е тихоокеанска страна", добави той.

Припомняме, че представителят на Украйна в ООН Сергей Кислиця обяви по-рано днес, че Украйна няма да започне никаква военна офанзива нито в Донбас, нито в Крим.

Според него Киев няма да предприема офанзива и не вижда алтернатива на мирното разрешаване на конфликта, възстановяването на суверенитета и целостта на страната.

Страната му е готова да възобнови преговорите по "нормандския формат" и на всички нива и не виждат друг път, освен "мирно разрешаване на продължаващия конфликт".

Украинският посланик в ООН каза в понеделник, че около 130 000 руски военни заплашват страната, като 112 000 военнослужещи са около границата с Украйна и в Крим.

Западните страни, в опитите си да убедят, че Русия уж подготвя инвазия в Украйна в близко бъдеще, не предоставят никакви доказателства в подкрепа на обвиненията си. Това заяви в понеделник Василий Небензя, постоянен представител на Руската федерация в ООН. 

Украйна негодува, че държави не смеят да ѝ помогнат заради зависимост от Русия

Украйна негодува, че държави не смеят да ѝ помогнат заради зависимост от Русия

Страната се надява Берлин да преосмисли отказа си да ѝ достави оръжие

Дипломатът определи американската инициатива, която призовава за провеждане на настоящото заседание на Съвета за сигурност на ООН, като "провокативно предложение".