САЩ ще продължат категоричната си борба с Ал-Кайда, обяви американският президент Барак Обама. Държавният глава направи изявление след оповестяването на доклад, оценяващ стратегията на САЩ в Афганистан и Пакистан.

Обама определи терористичната организация за безскрупулен враг, който е решен да нападне САЩ.

Междувременно ЕП определи военната интервенция в Афганистан за провалена.
                           Още...

В изказването си той допълни, че иска да напомни на американския народ, че „Америка е била в Афганистан, за да обезкуражи, разбие и победи Ал-Кайда". 

Афганистан е мястото, където Ал-Кайда планира атаките от 11 септември, които отнеха живота на 3 000 невинни. Афганистан е и мястото, където на границата с Пакистан терористите подготвят своите атаки срещу нас и нашите съюзници, подчерта президентът на САЩ.

Той обаче отбеляза, че именно в граничните зони на Афганистан и Пакистан Ал-Кайда търпи безпрецедентен натиск. Въпреки това Обама призна, че победата над организацията ще отнеме още време, непропускайки да отбележи, че страната му няма да се откаже от този си ангажимент.

БиБиСи посочва, че според доклада, оценяващ стратегията на САЩ в Афганистан, е налице значителен напредък във войната в ислямската страна.

От Белия дом са на мнение, че американските войски в Афганистан продължават да убиват лидери на "Ал Кайда", като по този начин  намаляват възможността на терористичната организация да извършва атаки. От доклада става още ясно, че военните от САЩ са намалили броя на талибаните, които влизат в страната. Сред другите отбелязани успехи е и помощта, която Вашингтон е оказал на афганистанските сили при гарантирането на вътрешната сигурност.

БиБиСи обаче отбелязва още, че докладът идва в най-кървавата за САЩ година след инвазията през 2001 г.

По официални данни загиналите чуждестранни военни са 700. 477 от тях са американски военни. Нарастват и броят на жертвите сред цивилното население, след като все по-често бунтовниците преместват атаките си в западните и северни райони на страната, сочени за по-мирни.