Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел е заявил, че вярва, че Русия няма да започне да преговаря, докато все още се опитва да спечели войната в Украйна, добавяйки, че "не е оптимист" за това, което може да се случи в конфликта това лято, цитира думите му Ройтерс.

"Виждам концентрация на войски от двете страни, ясната воля на Русия да се опита да спечели войната", каза Борел на събитие в Барселона. "(Русия) няма да отиде на преговори, докато не се опита да спечели войната."

Той добави, че Русия многократно е сигнализирала, че няма да прекрати кампанията, докато не бъдат постигнати военните й цели.

Коментарите на Борел дойдоха в същия ден, когато Русия каза, че нейните военни са ударили украински въздушни бази, а украинските сили са обстрелвали индустриални съоръжения в Русия, докато и двете страни се стремят да получат надмощие преди обявената от Киев решителна контраофанзива.

"Страхувам се, че през лятото войната ще продължи. (Руският президент Владимир) Путин е натрупал над 300 000 души там, два пъти повече, отколкото имаше, когато започна инвазията", каза Борел пред репортери след събитието.

Военното присъствие на Русия в Украйна е "огромно" и тя все още ежедневно бомбардира Украйна и унищожава гражданска инфраструктура, добави той.

"Страхувам се, че те не правят това без план. Трябва да сме подготвени, което означава да продължим да помагаме на Украйна, защото ако не й помогнем, Украйна не може да се защити", каза Борел.

Осем дрона, свалени в Москва и околностите
Обновена

Осем дрона, свалени в Москва и околностите

Зад атаката на Москва стои Киев, съобщи руското военно министерство