Бразилският Сенат и Върховният съд отмениха правилата, които президентът Жаир Болсонаро издаде миналата седмица за работата на социалните мрежи, предаде The New York Times. Това е пореден удар за президента, който вече се бори с поредица от политически кризи.

Болсонару се опита да спре компаниите да свалят съдържание, което нарушава техните правила. Обяснението му беше, че има за цел да защити "свободата на словото". Този ход обаче бе критикуван от опонентите му като опит да се влияе върху президентските избори през следващата година.

Държавният глава вече бе критикуван за заканите, които отправи срещу съда и по-късно смекчи тона на острите си изявления.

Всичко това дойде на на фона на предупреждението на отвореното писмо от 150 депутати, министри и бивши президенти от 26 държави за възможен бунт на 7 септември и военен преврат, за да се задържи Болсонару по-дълго на власт.

Стотици искат отстраняването на Болсонару като президент

Стотици искат отстраняването на Болсонару като президент

Демонстрации се проведоха и в негова подкрепа

Те твърдят, че Болсонару многократно се е опитвал да отмени президентските избори през 2022 г., ако тези реформи не бъдат одобрени от Конгреса.

Припомняме, че вчера Хюман райтс уоч предупреди, че той заплашва демокрацията в страната с атаките си срещу Върховния съд и избирателната система на Бразилия.

Последните социологически проучвания показаха, че около 60 % от избирателите няма да подкрепят Болсонару на изборите през 2022 г. поради лошото му управление на пандемията Covid-19.

За последното той е и разследван.

По-рано Болсонару заяви, че има само три възможности за бъдещето му: победа на президентските избори през 2022 г., затвор или смърт.

 

Долната камара на Конгреса в Бразилия "поряза" Болсонару за хартиените бюлетини

Долната камара на Конгреса в Бразилия "поряза" Болсонару за хартиените бюлетини

Той счита електронния вот за нечестен