Британската полиция ще разположи допълнителни служители по улиците в цялата страна този уикенд в очакване на потенциални безредици след бунтове и други насилствени инциденти, които последваха убийството на три деца в Северозападна Англия в понеделник, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

17-годишен младеж е обвинен в убийството на три малки момичета по време на танцов кръжок с тема Тейлър Суифт в обикновено тихия крайморски град Саутпорт - престъпление, което шокира нацията.

Насилствени инциденти избухнаха в Саутпорт, североизточния град Хартлипул, Лондон и други места в отговор на фалшива информация, разпространена бързо в социалните мрежи, която твърди, че заподозреният в нападенията е радикален ислямист мигрант.

В опит да потушат дезинформацията, полицията съобщи, че заподозреният, Аксел Рудакубана, е роден във Великобритания. Въпреки това, повече от десетина демонстрации от антиимиграционни групи са планирани в цяла Великобритания този уикенд. Също така са планирани няколко контрапротеста от хора, противопоставящи се на расизма.

Властите съобщиха в петък, че британските полицейски ръководители са се съгласили да увеличат ресурсите и да разположат служители през уикенда, за да предотвратят всяко насилие.

"Ще имаме увеличен капацитет за нашето разузнаване, в нашите брифинги и в ресурсите, които ще бъдат разположени в местните общности", заяви Гавин Стивънс, председател на Националния съвет на полицейските началници, пред BBC Radio. "Ще има допълнителни прокурори, които ще могат да вземат бързи решения, така че да се извърши бързо правосъдие."

Полицията в Саутпорт, където стотици антиимиграционни протестиращи нападнаха полицейски служители, запалиха превозни средства и хвърляха тухли по джамия във вторник вечерта, заяви, че е наясно с планираните протести и има "обширни планове и значителни полицейски ресурси", готови да се справят с всякакви безредици.

"Искам нашите общности да бъдат уверени, че сме напълно подготвени да се справим с всеки, който има намерение да предизвика безредици", каза помощник главен констебъл Джени Симс от полицията на Мърсисайд, която отговаря и за Саутпорт.

Полицията в Северна Ирландия също заяви, че планира "пропорционален полицейски отговор" след като е научила за планове на различни групи да блокират пътища, организират протести и организират шествие до Ислямски център в Белфаст през уикенда.

Кийр Стармър се среща с началниците на полицията след нощ на протести в Саутпорт

Кийр Стармър се среща с началниците на полицията след нощ на протести в Саутпорт

Офисът му каза, че ще използва срещата за да предложи на полицията пълната подкрепа на правителството