Понастоящем Китай е най-голямата заплаха за Великобритания. Това мнение изрази началникът на стратегическото командване на британските въоръжени сили ген. Патрик Сандърс, цитиран от "Сън".

"Китай е най-голямата стратегическа заплаха за страната ни", настоя Сандърс в изказване пред лондонския Кралски институт за международни отношения, като допълни: "Бихме искали да имаме конструктивни отношения с Китай, но определени действия, които той предприема, предизвикват тревога у нас."

По думите на генерала, докато западните страни са се борили с тероризма в Близкия изток, Китай е разработвал нови технологии, превръщайки се във водеща сила в тази област.

Експерти зоват Великобритания да сдържа авторитарен Китай

Експерти зоват Великобритания да сдържа авторитарен Китай

Това се призовава в голям доклад, подготвен от британски политици

Сандърс обяви "промяна на парадигмата" в подхода на Китай към воденето на война, като приведе като пример "5G технологията, космическия военен потенциал, хиперзвукови оръжия и автономни оръжейни системи", които Пекин може да използва за постигане на целите си.

"Пътят, по който Китай, а до известна степен и Русия поемат при разработването на стратегията си, е отговор на подавляващото военно превъзходство на Запада, достигнало своя апогей по време на първата и втората война в Персийския залив", добави Сандърс.

Той също така повтори тезата, често изказвана от британските военни, че Китай и Русия преследват своите интереси, "използвайки всички налични средства, без да преминават границата", отвъд която започва открит военен конфликт.

Великобритания ще отговори на космическа заплаха от Русия и Китай

Великобритания ще отговори на космическа заплаха от Русия и Китай

Русия отхвърли обвиненията от САЩ и Великобритания

В края на септември британското военно министерство представи план за адаптиране към условията на "политическата война", която авторитарните държави водят срещу Великобритания и Запада като цяло. Като елемент на възпиране на потенциален враг се предлага да се създаде активна конкуренция с тях на това поле, като се проектира и демонстрира сила, укрепване на сътрудничеството с чуждестранни партньори, засилване на британското военно присъствие в чужбина, както и засилване на участието в бойни операции, като същевременно не допуска открита военна конфронтация.

Концепцията се фокусира и върху дългосрочната модернизация на британските отбранителни способности, като се вземат предвид бързо променящите се реалности, дълбоката интеграция на сухопътните сили, флота, военновъздушните сили, космическите и киберсилите и повишената оперативна съвместимост със съюзническите сили.

Също така се очаква в началото на следващата година да бъде представен на британското правителство изчерпателен преглед по въпросите за сигурността, отбраната и външната политика на страната. По думите на британския премиер Борис Джонсън в този документ ще става дума за най-сериозната ревизия на външнополитическата стратегия на кралството след Студената война.

Британия иска да увеличи военното си присъствие в Азия и да сдържа Китай

Британия иска да увеличи военното си присъствие в Азия и да сдържа Китай

Обмисля как да се справи, защото КНР още "преди края на живота ни ще задмине САЩ икономически, технологично и военно"