Жена, заподозряна, че работи за Китайската комунистическа партия, се е опитвала да повлияе неправомерно на членове на британския парламент. Това обяви председателят на Камарата на общините (долната камара на британския парламент) в писмо до депутатите, съобщава "Ройтерс".

Председателят Линдзи Хойл уточни, че британската контраразузнавателна служба МИ-5 е установила, че жената "е участвала в дейности за политическа намеса в полза на Китайската комунистическа партия, въвличайки се с членове тук в парламента".

Великобритания гледа на Китай, Русия и Иран като на врагове

Великобритания гледа на Китай, Русия и Иран като на врагове

Лондон е нащрек за кибератаки и кампании за дезинформация

Тя "улесни финансови дарения на обслужващи и амбициозни парламентаристи в полза на чужди граждани, базирани в Хонконг и Китай", се добавя в писмото.

Иън Дънкан Смит, бивш председател на управляващата британска Консервативна партия, който беше санкциониран от Китай за изтъкване на предполагаеми нарушения на правата на човека в Синцзян, каза пред парламента: "Това е въпрос, който предизвиква сериозно безпокойство."

Отношенията на Великобритания с Китай се влошиха през последните години заради различни проблеми, включително Хонконг и Синцзян.

Шпионин номер 1 на Великобритания предупреди Запада за Китай

Шпионин номер 1 на Великобритания предупреди Запада за Китай

Великобритания и нейните съюзници трябва да "действат спешно"

Миналата година МИ-5 призова британските граждани да се отнасят към заплахата от шпиониране от Русия, Китай и Иран с толкова бдителност, колкото и към тероризма.

Британските шпиони твърдят, че Китай и Русия са се опитвали да откраднат чувствителни търговски данни и интелектуална собственост, както и да се намесват във вътрешната политика и да сеят дезинформация.