Британският премиер Риши Сунак смята, че следващите парламентарни избори в страната ще се състоят през втората половина на 2024 г., а не през май, каквито предположения имаше, съобщава Euronews.

"Моето работно предположение е, че ще имаме общи избори през втората половина на тази година, а междувременно имам много неща, с които искам да продължа", отбеляза той.

Изборите в Обединеното кралство често се провеждат през май или юни, въпреки че последните бяха през декември 2019 г., когато бившият премиер Борис Джонсън спечели категорично мнозинство.

Сунак все още вярва в Брекзит

Сунак все още вярва в Брекзит

фон дер Лайен призна, че европейските лидери са се "объркали" относно напускането на Великобритания

Запитан дали може да изключи избори през май 2024 г., Сунак повтори, че негово "работно предположение" е, че гласуването ще се проведе по-късно през годината".

Преди това премиерът изключи провеждането на избори през януари 2025 г. - най-късната възможна дата за изборния ден според законодателството.

Въпреки слабата подкрепа за правителството му, Сунак продължи: "Искам да продължа да управлявам добре икономиката и да намалявам данъците на хората. Но също така искам да продължа да се справям с нелегалната миграция, така че имам много работа и съм решен да продължа да помагам на британския народ".

Опозиционните либералдемократи, които представляват сериозна електорална заплаха за консерваторите, го призоваваха гласуването да се проведе през май, вместо да се опитва да се "задържи" на власт до края на настоящата година.

Британските депутати все пак подкрепиха плана за изпращане на мигранти в Руанда

Британските депутати все пак подкрепиха плана за изпращане на мигранти в Руанда

Риши Сунак избегна поражение в парламента по ключовия законопроект