Британското Министерство на отбраната заяви, че смята, че руската армия сега е "значително по-слаба", след като понесе загуби във войната с Украйна, цитира думите му АП. Ведомството направи коментара във вторник в ежедневното си изявление в "Туитър" относно хода на войната.

В него се казва: "Руската армия сега е значително по-слаба, както материално, така и концептуално, в резултат на нейното нахлуване в Украйна. Възстановяването от това състояние ще бъде затруднено от санкциите. Това ще има трайно въздействие върху способността на Русия да разполага конвенционална военна сила."

Загинали и ранени при нов ракетен обстрел по Одеса

Загинали и ранени при нов ракетен обстрел по Одеса

За това съобщи местният губернатор Максим Марченко

Министерството добави, че докато бюджетът за отбрана на Русия се е удвоил от 2005 до 2018 г., програмата за модернизация, която е предприела, "не е позволила на Русия да доминира в Украйна".

"Неуспехите както в стратегическото планиране, така и в оперативното изпълнение не й позволиха да превърне числената сила в решаващо предимство", заяви британското отбранително ведомство.

Американският институт за изследване на отбраната съобщи, че на 2 май руските сили не са извършили наземни нападения в Украйна и не са напреднали сериозно никъде и по нито една от осите на настъпление, а вместо това обстрелваха украински позиции по фронтовата линия.

Възможно е украинският артилерийски удар по руския команден пункт в Изюм, за който бе съобщено на 30 април, да е истина и това да продължава да пречи на руските усилия. Припомняме, че се появиха информации, че шефът на руския генщаб е бил ранен по време на тази атака. Информациите не бяха потвърдени, макар и пребиваването на Герасимов на фронта да беше потвърдено.

Съветник на Зеленски: Войната може да продължи още 20 години

Съветник на Зеленски: Войната може да продължи още 20 години

Но с по-малко военни действия, отколкото се водят сега