Изкуственият интелект ще промени света на шпионажа, но няма да отмени нуждата от хора шпиони. Това заяви ръководителят на британската разузнавателна агенция MИ6, цитиран от "Асошиейтед прес".

Ричард Мур, директор на агенцията за външно разузнаване на Великобритания, ще говори в Прага относно развиващите се заплахи за Запада от страна на Русия и Иран. Той ще посочи, че "човешкият фактор" ще остане от решаващо значение във времената на бързо развиващите се машини.

"Изкуственият интелект ще направи информацията безкрайно по-достъпна и някои се питат дали няма да направи излишни разузнавателни служби като моята", отбелязва той в становище, публикувано предварително от британското правителство.

Всъщност вероятно е вярно тъкмо обратното, смята Мур.

По-рано шефът на британското разузнаване предупреди, че Западът изостава от съперниците си в надпреварата в областта на изкуствения интелект. По негови думи "уникалните характеристики на хората агенти на правилните места ще са от още по-голямо значение".

Мур подчертава способността на шпионите да "влияят на решения вътре в дадено правителство или терористична групировка".

Microsoft: Изкуственият интелект не е екзистенциален риск за човечеството, но...

Microsoft: Изкуственият интелект не е екзистенциален риск за човечеството, но...

Имаме нужда от предпазни спирачки, които гарантират, че AI няма да излезе извън контрол

Публичното говорене за шпионаж все още е новост за британските разузнавателни служби. Правителството отказваше дори да потвърди съществуването на МИ6 до 1992 г., а публичните изказвания на неговите лидери са рядкост.

Мур ще изнесе речта си по-късно днес в чешката столица, където през 1968 г. се зароди движението за свобода "Пражка пролет", смазано впоследствие от съветските танкове.

Той ще заяви пред аудиторията в резиденцията на британския посланик, че руският президент Владимир Путин все още не успява да постигне своите военни цели. Той също така ще обвини Русия в "империализъм" в Африка и ще упрекне Иран в допълнително подхранване на конфликта в Украйна с доставките си на дронове и други оръжия за Москва.

Лондон организира глобална среща за изкуствения интелект

Лондон организира глобална среща за изкуствения интелект

Тя ще се фокусира върху рисковете свързани с иновативната технологията

Единствената друга публична реч на Мур, откакто оглави разузнавателната служба МИ6 преди почти три години, също засегна силата и заплахата, които представлява изкуственият интелект.

През ноември 2021 г. той обвини Запада, че закъснява с осъзнаването на разрушителното въздействие на ИИ и изостава от съперниците си, които "наливат пари и амбиция" в ИИ и други модерни технологии.

Тогава Мур заяви, че Китай е "единственият най-голям приоритет" на агенцията и допълни, че Великобритания и нейните съюзници "трябва да се противопоставят и да възпират руската дейност, която противоречи на основаната на правила международна система".

Три месеца по-късно Русия нахлу в Украйна.

Изкуственият интелект като заплаха за естествения

Изкуственият интелект като заплаха за естествения

Реалистичният прочит ни показва, че ИИ може и да не ни остави гладни, но е твърде вероятно покрай него да затъпеем още повече