Ежедневната сводка на британското разузнаване заключава, че лошото командване задълбочава проблемите на руската армия, информира Руската служба на Би Би Си.

С наближаването на края на осмия месец от войната основните части на военното ръководство на Русия все по-малко успешно се справят със своите функции. На тактическо ниво вероятно има по-голям недостиг на способни младши офицери, които да организират и ръководят новомобилизираните военни.

Според разкази на очевидци стрелбата на 15 октомври в полигона в Белгородска област може да е станала, след като един от офицерите е направил обидни коментари за новобранци от етническите малцинства (тази информация не е потвърдена от никого). Лошото командване на ниво младши офицери вероятно ще влоши и без това спадналия морал и сплотеността в много части на руските сили, казват авторите на доклада.

Четирима от петимата генерали, които са ръководили оперативното командване по време на различните фази на инвазията през февруари 2022 г., вече са уволнени. Техните заместници досега не са направили много за подобряване на бойните характеристики на руските въоръжени сили. Липсата на приемственост в командването вероятно ще бъде по-вредна, отколкото би могла да бъде в други страни, тъй като според руската военна доктрина разработването на планове се извършва главно лично от командващия.

Руският генерал Армагедон: Ситуацията на Херсон е напрегната

Руският генерал Армагедон: Ситуацията на Херсон е напрегната

Москва трябва да вземе трудни решения

Неравномерното прилагане на частичната мобилизация от страна на руския президент Владимир Путин води до социални разломи, които стимулират руското информационно пространство да маргинализира още повече етническите малцинства, обобщава Институтът за изследване на войната (ISW).

Както ISW вече е съобщавала, стрелбата на 15 октомври на полигон в Белгородска област вероятно е естествена последица от продължаващата политика на Кремъл да използва бедните и малцинствените общности, за да поемат основната тежест на усилията за създаване на сила, докато защитава етническите руснаци и по-заможните руски граждани.

Руски източници твърдят, че виновни за стрелбата на полигона в Белгородска област са двама етнически таджикистанци с руски паспорти, които са били насилствено мобилизирани.

Зеленски: Кремъл - банкрутира! Русия иска помощ от Иран

Зеленски: Кремъл - банкрутира! Русия иска помощ от Иран

Вечерно обръщение на украинския президент