Продължават разногласията в руското военно командване, пише в ежедневния доклад на разузнаването на британското Министерство на отбраната, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Генерал-майор Михаил Теплински вече не е един от ключовите командири във войната в Украйна, а именно той беше отговорен за доста успешното отстъпление от Херсон на левия бряг на Днепър през ноември 2022 г. и беше оценен в Русия като способен и прагматичен командир, добавя британското министерство на отбраната.

Напоследък имаше много слухове, че Теплински е загубил, наред с други неща, ръководството на въздушнодесантните войски (ВДВ), един от ключовите родове войски, чиито бойци активно участват във войната в Украйна. За неговата оставка съобщиха "военните кореспонденти" и поддръжници на войната Александър Гладков и Юрий Котенок, позовавайки се на свои източници.

Отстраняването на Теплински вероятно е още един знак за продължаващи разделения в ръководството на руската операция в Украйна. Генерал Валерий Герасимов се опитва да поеме цялата кампания под свой личен контрол, според британското разузнаване.

В понеделник британското разузнаване писа, че Герасимов се опитва да върне дисциплината в руската армия. Отбелязва се, че откакто Герасимов е поел командването той се опитва да сложи край на носенето на нерегламентирани униформи, пътуването в цивилни превозни средства, използването на мобилни телефони и нестандартните прически.

От британското разузнаване съобщават, че мерките са били посрещнати със скептицизъм. Някои от най-големите подигравки обаче са по повод опитите за подобряване на стандарта на бръснене в армията.

Длъжностни лица в Донецката народна република определиха приоритизирането на тези въпроси като "фарс", който ще "попречи на процеса на унищожаване на врага".

Собственикът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин разкритикува военното ръководство, заявявайки, че "войната е времето на активните и храбрите, а не на гладко избръснатите".

Припомняме, че на 11 януари руското министерство на отбраната съобщи, че началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов вече оглавява руските сили, които се бият в Украйна. Генерал Сергей Суровикин, който беше назначен на същата длъжност само три месеца по-рано, беше понижен до заместник на Герасимов. Разместването предизвика спекулации за разочарование в Кремъл от липсата на напредък на бойното поле.

Без обучение на фронта: загубите на Русия в Украйна за 11-те месеца война

Без обучение на фронта: загубите на Русия в Украйна за 11-те месеца война

През последните два месеца рязко се увеличиха съобщенията за затворници