Според експерти, анализиращи данни от открити източници, руските сили са загубили стотици бронирани машини, десетки самолети, хеликоптери и дронове и шест военни кораба по време на инвазията в Украйна.

Руската редакция на BBC изброява:

  • 675 бойни машини на пехотата;
  • 612 танка;
  • 347 бойни бронирани машини;
  • 163 самоходни артилерийски установки;
  • 108 бронетранспортьори;
  • 58 дрона;
  • 39 хеликоптера;
  • 26 самолета;
  • 26 военни кораба.

Вчера украински медии публикуваха информация за поразен втори важен военен кораб на руските сили в Черно море - фрегатата "Адмирал Макаров", която отново била ударена с ракета "Нептун", както и при удара на крайцера "Москва". Официално потвърждение за това обаче и до този момент няма.

Днешното изявление на британското разузнаване също е посветено на загубите на най-модерното въоръжение на руската армия в боевете по време на инвазията в Украйна.

По техни данни по време на боевете е унищожен поне един Т-90М - най-модерният танк на руските въоръжени сили. Общо в най-добре оборудваните руски части, включително и в тези, които се сражават в Украйна, на въоръжение са около 100 танка Т-90, пишат британците.

Т-90М е представен през 2016 г. и включва подобрена броня, модернизирано оръдие и усъвършенствани системи за сателитна навигация. Модернизираната бронирана система е проектирана да издържа на противотанкови оръжия. Този танк обаче става уязвим, ако не е подкрепен от други сили.

Новият руски танк Т-90М "Пробив" успешно премина изпитанията

Новият руски танк Т-90М "Пробив" успешно премина изпитанията

Машината е оборудвана с високо автоматизирана система за управление на огъня "Калина"

Нахлуването в Украйна се отразява тежко на някои от най-боеспособните части и предни подразделения на руските въоръжени сили. Русия ще се нуждае от много време и средства, за да възстанови въоръжените си сили след този конфликт.

Подмяната на модернизираното и усъвършенствано оборудване ще бъде особено трудна поради санкциите, които ограничават достъпа на Русия до важни микроелектронни компоненти.

Руски войски, били в Украйна, ще маршируват на Червения площад

Руски войски, били в Украйна, ще маршируват на Червения площад

В сутрешната сводка на руското МО се изброяват само поразени цели