Първите признаци, че британците съжаляват за решението си страната им да излезе от Европейския съюз (Брекзит), излязоха на повърхността в мащабно социологическо допитване за в. "Дейли мирър".

Допитването установява, че ако референдумът за ЕС отново бъде проведен, резултатът ще се обърне, като 51 процента биха гласували за оставането в Общността, а 49 на сто - за излизането.

Социолозите също така разкриват, че британците са по-малко позитивни спрямо излизането от ЕС, след като британският премиер Тереза Мей очерта плановете за твърд Брекзит.

Преговорите за Брекзит забавят темпа на британската икономика

Преговорите за Брекзит забавят темпа на британската икономика

3,1 на сто през 2014 г. до прогнозните 1,2%

Проучването на Google на повече от 44 хил. читатели на сайтовете на британската медийна група "Мирър" разкрива, че 13,5 процента от хората, които са гласували за излизане през миналата година, биха гласували за оставане, ако има втори референдум по въпроса. За разлика от това 9,3 процента от хората, които са гласували за оставането в ЕС, биха гласували за излизането.

Тази промяна би довела до общ резултат от 51,2 процента срещу 48,9 процента в полза на оставането в Общността.

Въпреки това обаче социологическото допитване също така показва, че няма голямо желание за втори референдум, като 51,3 от анкетираните посочват, че не искат второ гласуване.

Тереза Мей настоя Великобритания да напусне единния европейски пазар

Тереза Мей настоя Великобритания да напусне единния европейски пазар

Оставането означавало да не напуска ЕС изобщо

Решението на Тереза Мей да сложи суверенитета и възвръщането на контрола на Великобритания върху границите си пред достъпа до единния пазар е подкрепено от повече избиратели. Мнозинството (52,6% срещу 47,4%) казват, че граничният контрол е по-важен от достъпа до единния пазар.

Ала е налице нарастващо безпокойство относно перспективата за твърд Брекзит, като 25,8 на сто посочват, че са по-малко позитивни относно бъдещето на Великобритания, след като са изслушали плановете на Тереза Мей за Брекзит. За сравнение, 21,3 процента заявяват, че са по-позитивно настроени.

Допитването, което включва читатели в Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, също така показва, че повече от половината анкетирани (54,7 процента) очакват Великобритания да се разпадне в рамките на едно десетилетие в резултат на Брекзит.