В края на февруари британските вестници "Таймс" и "Индипендънт" съобщиха, че до 400 наемници на частната армия "Вагнер" са се появили в Киев с цел да превземат града и да убият украинския президент Володимир Зеленски. Журналистически разследвания, сред които и такива на Алексей Навални, свързват организацията с тайнствения бизнесмен Евгений Пригожин, наречен Готвачът на Путин.

Източници на BBC сред наемниците твърдят, че още по това време започва мащабно набиране на бойци за войната в Украйна. Подборът е доста безраборен в сравнение с преди, като се наемат дори и такива, с които преди това не биха се подписали договори. Едновременно с това командването на армията се опитва да запази за изпълнение и преди това подписани договори в други държави.

На 28 февруари, когато руската армия вече е нахлула в Украйна преди няколко дни, на рекламните табла, чрез които обичайно се извършва набирането на наемници за "Вагнер" се появяват съобщения: "По молба на трудещите се набира персонал за охрана в близката чужбина."

Украйна: Поне 400 наемници от армията „Вагнер“ влезли в Киев

Украйна: Поне 400 наемници от армията „Вагнер“ влезли в Киев

Тази информация провокирала 36-часовия комендантски час

За новия конфликт са премахнати почти всички съществуващи преди това ограничения пред потенциалните наемници: ако преди няколко месеца ЧВК не приемаха никого, освен руснаци, родени в страната преди 2014 г., сега пунктът за набиране на персонал в Молкино, край Краснодар, кани както жители на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, така и жители на анексирания Крим, а и чужденци, като се запазва само забраната за наемане на грузински граждани. Наличието на дългове към Федералната служба за съдебни изпълнители, липсата на свидетелство за съдимост или на чуждестранен паспорт също вече не представляват проблем.

Един от наемниците препраща на руската служба на BBC съобщение, изпратено във вътрешните чатове на ветераните: "Господа! Който иска да яде "сланина", да ми пише. Настоящите служители без стави не са поканени на пикника. Дългове на FSSP - ****. Имиграция - ****. Запитвания - на адрес****. ЛДНР, Крим са добре дошли. Който е имал проблеми с наемането на работа при нас - обадете се. Който по някаква причина е бил уволнен от нас - обадете се. Повтарям, каним ви на пикника, за да хапнете "сланина".

Още през есента на 2021 г. бивши наемници се оплакаха, че ЧВК "Вагнер" е спряла да приема родени в Крим или в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, опасявайки се, че сред тях може да има украински диверсанти. В същото време в съобщенията се подчертава, че работата по предишните договори не е преустановена и в момента не се планира прехвърлянето на наемници от африканските страни обратно в Русия.

"Момчета, всичко е нормално, няма промяна. Африка не е паднала под земята. Кога ще бъде концертът на Газманов в Киев - не знам. Единственото нещо е, че полетите в южната част на страната са отменени, вземете това предвид, стигнете до Краснодар с друг транспорт", се казва в друго съобщение, което предупреждава потенциалните новодошли.

Руски наемници увеличават присъствието си в Украйна

Руски наемници увеличават присъствието си в Украйна

Опасения, че Москва може да опита претекст за инвазия и да използва наемници за целенасочени убийства

След като Владимир Путин обяви началото на военната операция срещу Украйна, самолетите временно спряха да кацат на летищата в Южна Русия в Ростов на Дон, Анапа, Сочи и Краснодар - градът, който е най-близо до полигона "Молкино", където се намира базата и центърът за набиране на персонал на "Вагнер".

Масовото набиране на хора в Молкино беше потвърдено от един от наемниците, който наскоро все още е бил близо до руско-украинската граница, но вече се е върнал у дома. Според него основните "Вагнер" в момента не участват в украинския конфликт. В Молекино се набират всички наред по зелени коридори, включително и такива от черни списъци, сглобяват се единици под друго име, наричат ги фините батальони. За тях източникът изрично посочва, че не може да се знае как ще се държат на място, не знае в каква посока ще бъдат изпратени. Засега обаче не са забелязани на територията на Донбас.

Няколко седмици преди войната нови формирования са минали под командването на "действащи офицери от ГРУ". Твърди се, че са изпълнили някаква мисия "в посока Харков", получили са заплата от 2100 долара на месец и са се върнали у дома.

Зеленски е оцелял при три опита за покушение за седмица

Зеленски е оцелял при три опита за покушение за седмица

Атаките са били планирани от групата "Вагнер" и от чеченски наемници

BBC е потърсило коментар от руското министерство на отбраната и очаква отговор, но твърдението за участие на офицери от ГРУ не може да бъде потвърдено от независими източници.

Частната армия "Вагнер" се появява за първи път в самопровъзгласилата се ЛНР през 2014 г., когато започва конфликтът в Източна Украйна. По това време наемниците участват в сраженията за летището в Луганск. Стават широко известни не тогава, а след ликвидирането на редица известни полеви командири, които се сражават на страната на самопровъзгласилата се република, но не се вписват във "вертикалата на властта", която Москва се опитва да изгради в Донецк и Луганск.

Медиите, позовавайки се на членове на въоръжените формирования на ЛНР, обясняват ликвидирането на полеви командири като Олексий Можовой, Павел Дремов или Александър Беднов с работата на Вагнер, а не с действията на украински диверсанти, както твърдят властите на самопровъзгласилата се република.

През следващите години "Вагнер" се доказва обаче в Сирия, Либия, Централноафриканската република, Мозамбик и Судан, Мали. През декември 2021 г. Европейският съюз наложи санкции срещу частната армия, обхванали осем физически и три юридически лица, с които наемниците са подписали договори, попаднали под ограничението. САЩ наложиха санкции още преди две години.

ЕП: Кремъл носи отговорност за престъпленията на армията „Вагнер“

ЕП: Кремъл носи отговорност за престъпленията на армията „Вагнер“

Проксита на руската държава…

BBC News е изпратило запитване до Министерството на отбраната на Русия с молба да потвърди или отрече дали на полигона в Молкино се набират допълнителни сили за това, което руските власти наричат "специална военна операция", и очаква отговор.

Днес руският президент Владимир Путин публично даде зелена светлина за изпращане на доброволци към Украйна: "Ако видите, че има хора, които искат да отидат доброволно, но не само за пари, и да помогнат на хората, живеещи в Донбас - добре, то ние трябва да откликнем и да им се окаже подкрепа да стигнат до зоната на военните действия", заяви Путин пред военния министър Шойгу, който потвърди, че има заявки, включително от Близкия изток.

Рамзан Кадиров плаши с ужасен гняв, защото няма да се разходи из Лондон

Рамзан Кадиров плаши с ужасен гняв, защото няма да се разходи из Лондон

Показва готовността на войниците си