Чехия обвини руските спецслужби, че стоят зад взрива в склад за боеприпаси в с. Врбетице през 2014 г., при който загинаха двама души, съобщи БиБиСи. Заради агресивния акт от страната ще бъдат експулсирани 18 руски дипломати.

По думите на премиера Андрей Бабиш, чешките власти разполагат с "ясни доказателства" за намесата на офицери от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) в трагичния инцидент.

"Чешката република е суверенна правова държава и трябва да реагира в съответствие с приетите правила", посочи Бабиш.

Може да не допуснат „Росатом“ до търг в Чехия след дипломатическия скандал

Може да не допуснат „Росатом“ до търг в Чехия след дипломатическия скандал

Заради организирания от ГРУ взрив в оръжеен склад…

"18 служители на посолството на Русия трябва да напуснат страната в рамките на 48 часа", заяви министърът на вътрешните работи Ян Гамачек, който е и временно изпълняващ функциите на външен министър.

Той добави, че инцидентът с основание ще влоши отношенията между двете страни.

"Намираме се в ситуация, подобна на тази във Великобритания след опита за отравяне на Скрипал през 2018 г." - поясни Гамачек.

Междувременно чешката полиция съобщи, че издирва руснаците Александър Петров и Руслан Боширов във връзка с разследването на тежкото престъпление. Двамата са се намирали в Прага и Моравия през октомври 2014 г.

Офицерът от ГРУ Денис Сергеев е ръководил от Лондон отровителите на Скрипал

Офицерът от ГРУ Денис Сергеев е ръководил от Лондон отровителите на Скрипал

Данни от мобилния му телефон...

Както сочат разкритията на международната разследваща група Bellingcat и руското издание The Insider, Руслан Боширов е фалшиво име, зад което се крие полковникът от ГРУ Анатолий Чепига, а Петров всъщност е офицерът от ГРУ Александър Мишкин. Двамата са основните обвиняеми за покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал.

Чепига и Мишкин са част от секретния отряд 29155 на руските специални служби, специализиран в дестабилизиране на ситуацията в Европа.

Според разкрития, публикувани в "Ню Йорк таймс", членове на отряд 29155 са отговорни не само за отравянето на бившия служител на ГРУ Скрипал и дъщеря му Юлия, но и за редица други събития, включително опита за преврат в Черна гора, кампанията за дестабилизация в Молдова и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев

Тайно спецзвено на руското ГРУ дестабилизира положението в Европа (и у нас)

Тайно спецзвено на руското ГРУ дестабилизира положението в Европа (и у нас)

Занимава се с подривни действия, саботажи и убийства

През миналата година между Чехия и Русия също имаше напрежение заради т. нар. рицинов скандал.

В края на април 2020 г. чешкото издание Respekt съобщило, че полицията е взела под охрана кмета на Прага Зденек Гриба и кметът на района на чешката столица Прага-6 Онджей Коларж, след като чешките служби са засекли руснак с дипломатически паспорт, влязъл в страната, за да отрови двамата политици с рицин.

Коларж е взет на прицел от Москва заради демонтирането на паметника на съветския маршал Иван Конев, а Гриб заради преименуването на площада пред руското посолство в Прага в чест на убития опозиционен политик Борис Немцов.

Руските спецслужби подготвили покушение срещу двама чешки политици

Руските спецслужби подготвили покушение срещу двама чешки политици

Срещу кмета на Прага...