Чешкият президент Милош Земан обяви, че бил "много щастлив" от изборната победа на Доналд Тръмп, посочвайки, че той избягвал политическата коректност и обръщал внимание на ключови проблеми като миграцията, съобщава "Ройтерс".

Земан подкрепи Тръмп още през септември в американската кандидатпрезидентска надпревара.

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Доналд Тръмп е 45-ият президент на САЩ

Тръмп печели в 9 от 14 така наречените "суинг" щати

"Бих искал сърдечно да поздравя Доналд Тръмп. Аз обявих, като един от малкото европейски политици, подкрепа за този кандидат... защото съм съгласен с мнението му за миграцията, както и за борбата срещу ислямския тероризъм", коментира Земан в рядка пресконференция в двореца в Прага.

Реакцията на Земан е в хармония с тази на унгарския премиер Виктор Орбан, но контрастира с шока в много европейски столици от победата на Тръмп.

За разлика от настоящото лявоцентристко чешко правителство, Земен споделя топлите отношения на Тръмп към руския президент Владимир Путин и противопоставянето на либералните и академичните елити.

"Оценявам публичното поведение на Доналд Тръмп, той говори ясно, понякога грубо, но разбираемо, и избягва това, което понякога се нарича политическа коректност", изтъкнал Земан.

Той заяви, че изборите в САЩ показали устойчивостта на американските избиратели на манипулации от страна на медиите, друга честа мишена за Тръмп и Земан, отбелязва "Ройтерс".

Чешкият президент разкри, че е изпратил поздравленията си на Тръмп и го е поканил да посети Чехия, родното място на бившата съпруга на Тръмп - Ивана.

По-рано днес чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви, че Тръмп бил спечелил с "агресивен популизъм", но добави, че вярва, че САЩ ще продължат да бъдат надежден партньор и съюзник.