Трябва да се готвим за вълна бягащи от Турция. Това предупреди пред БНР бившият консул на България в Турция Георги Димов.

Той коментира скандала между Анкара и Холандия и заяви, че подобно на България, Западна Европа е на мушката на Турция. По думите на Димов и да мине референдумът, и да не мине последствията ще са едни и същи.

Основното следствие от силно желаните конституционни промени е по-нататъшното и по-дълбоко разделение на турското общество - на подкрепящите Ердоган и опонентите му. Георги Димов отбеляза, че опонентите на турския президент са определяни като "терористи и нетурци".

Холандският премиер поиска извинение от Ердоган

Холандският премиер поиска извинение от Ердоган

Марк Рюте предупреди, че може да има ответни мерки...

Бившият консул е категоричен, че конфликтът засяга България пряко. Той предупреди, че ще бъдем въвлечени в турските проблеми.

Димов коментира, че сме жертва на изборния туризъм, който бил запазена турска мярка. Той отбеляза, че им трябва подкрепа и отвън.

Георги Димов смята, че няма спор, че затоплянето на отношенията на Анкара с Москва е контрапункт на нейната западна ориентация. Доказателство за това била визитата на Ердоган в Москва миналата седмица. Димов прогнозира, че това е временно и конюнктурно решение.

По мнението му и двата режима са притиснати в ъгъла.