Дания издаде на компанията Nord Stream 2 AG разрешение за експлоатация на газопровода "Северен поток 2". Това се казва в изявление на Агенцията по енергетика (DEA) на скандинавската страна, съобщават руските медии.

Разрешението засяга района на датския континентален шелф.

Компанията Nord Stream 2 AG е контролирана от Русия и по-конкретно от "Газпром".

Експерти на Бундестага: Санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" са законни

Експерти на Бундестага: Санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2" са законни

Не нарушават международното право...

DEA е издала разрешение при условие, че Nord Stream 2 AG изпълни задълженията си за безопасна експлоатация на тръбопровода. Операторът трябва да гарантира, че транзитните тръбопроводи са изградени със съобразяване с ресурсите и околната среда и при неоходимост да обозначи маршрута.

Тези условия бяха описани в разрешението за строеж, което Копенхаген издаде миналата есен. Както отбелязва DEA, "те все още не са изпълнени и в същото време са от съществено значение за фазата на експлоатация."

В Русия обвързват отравянето на Навални със "Северен поток"

В Русия обвързват отравянето на Навални със "Северен поток"

"Отравянето" на Алексей Навални като провокация и инсценировка

Проектът "Северен поток 2" включва изграждането на две тръби с капацитет 55 млрд. куб. м газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия.

САЩ активно се противопоставят на тръбопровода, като популяризират своя втечнен природен газ в Европейския съюз. През декември 2019 г. Вашингтон наложи санкции върху тръбопровода, изисквайки компаниите незабавно да спрат да го полагат. Тогава швейцарската компания Allseas почти веднага обяви спиране на работата. Сега САЩ обсъждат поредното разширяване на ограничителните мерки срещу проекта.

Москва многократно призовава проектът да бъде третиран като изключително икономически. Според говорителя на Путин Дмитрий Песков "Северен поток 2" бил от полза за европейските страни, тъй като помагал за укрепването на енергийната им сигурност.

Германия няма да изостави "Северен поток 2"

Германия няма да изостави "Северен поток 2"

Ако се откаже, трябва да плати милиарди компенсации на европейските инвеститори