"Отравянето" на Алексей Навални като провокация и инсценировка. Версията продължава да се налага в руските медии.

В интервю за Новости Леонид Ринк, един от разработчиците на новичок обвързва ситуацията със строителството на газопровода "Северен поток 2" и стремежите да се въведат нови санкции срещу Русия. Според Ринк, отравянето на Навални идва точно навреме, когато е имало задача точно и бързо да се атакува проектът. Така те вече не се нуждаят от аргументи, заявява Ринк в поредното си изказване от последните дни.

Американски сенатори предложиха санкции срещу Русия за отравянето на Навални

Американски сенатори предложиха санкции срещу Русия за отравянето на Навални

Вносители на законопроекта са Марко Рубио, Бен Кардин, Мит Ромни, Крис Кунс и Крис ван Холън

Ситуацията с влошеното здраве на Алексей Навални и последвалите версии за отравяне с нервно-паралитично вещество от групата "Новичок" може да е била инсценировка, се посочва и в изявление на руското министерство на външните работи от вчера. "Действията на Германия бяха толкова добре отработени, че това започна да повдига много въпроси дали имаме работа с нова постановка по темата с мистичното използване на химическо оръжие, но сега не в Сирия и Великобритания, а в Русия", се казва в съобщението на Министерството на външните работи. Министерството подчертава, че редица обстоятелства навеждат на подобни мисли.

Сред тях департаментът посочва оперативната готовност за транспортиране на Навални за лечение в Германия, бързата реакция, която показвала предварителна подготвеност, присъствието на представители на Бундесвера, както и участието на висшето военно-политическо ръководство. Прибавя се и констатацията за противозаконното изземане на доказателствен материал от хотела в град Томск (например бутилката), където Навални за последно е отседнал и незаконното им изнасяне извън Русия.

Германия не може да разследва отравянето на Навални

Германия не може да разследва отравянето на Навални

Има безспорни доказателства, че е използван "Новичок"

Очевидно е, че такива улики са съмнителни от юридическа гледна точка, а освен това действията с тях се определят като дилетантски. В изявлението се пита защо никой от съратниците на Навални не е пострадал, дори и по време на тези изземвания и пренасяне на съмнителните улики.

Според министерството Германия умишлено е политизирала инцидента, за да обвини Русия.

Освен това се посочва е "мегафонната" дипломация, разгърнала се в широка кампания, към която фактически Берлин е преминал в първите дни след инцидента с Навални. В изявлението на руското МВнР се определят и като "напълно предсказуеми" заключенията на немските експерти и специалисти, включително и на Института по фармакология и токсикология в Германия. В позицията се атакува и работата на ОЗХО - Организацията за забрана на химическото оръжие.

Лавров: Западът се опитва да измами Москва за Навални

Лавров: Западът се опитва да измами Москва за Навални

Ако такава логика надделее, това би означавало, че те се поставят над закона

Самото откриване и идентификация на веществото новичок в лаборатории в Германия, Франция и Швеция свидетелства за това, че именно това вещество отдавна е добре известно и познато в страните от НАТО и Европейския съюз.

Припомняме, 44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир. По-късно той бе откаран и приет в болницата в Берлин "Шарите". Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичокГермания съобщи, че лаборатории във Франция и Швеция са потвърдили откритията на Берлин, че Навални е отровен с новичок.

Германия сезира и Организацията за забрана на химическите оръжия по случая.

Всяка лаборатория може да произведе "Новичок", твърди създателят му

Всяка лаборатория може да произведе "Новичок", твърди създателят му

Книга разкривала класифицирана информация за смъртоносното вещество

По-рано тази седмица Навални бе изписан от берлинската болница, но му предстои период на възстановяване, а Кремъл обяви, че Навални е свободен да се върне в Русия. Преди два дни стана ясно, че руските власти са блокирали сметките на Навални и са му конфискували апартамента в Москва

Президентът на Русия Владимир Путин е заявил в разговор с френския държавен глава Еманюел Макрон, че Навални може сам да е погълнал новичока, с който е отровен.

Проектът "Северен поток 2" е стратегически за Русия и крайъгълен камък в отношенията между страната и ЕС/ Германия. САЩ настояват на санкции срещу Руската федерация именно заради реализацията му, но на този етап Германия няма намерение да се отказва от него.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви тази седмица, че завършването на газопровода "Северен поток 2" би трябвало да бъде "въпрос на чест" за Германия, за да избегне "унижението" от страна на САЩ.

 Фон дер Лайен: „Северен поток 2” е политически проект, ЕС да преосмисли позицията си

Фон дер Лайен: „Северен поток 2” е политически проект, ЕС да преосмисли позицията си

Русия няма да промени поведението си...