Сенатори от двете основни партии в САЩ предложиха налагане на санкции на руски длъжностни лица за ситуацията около отравянето на опозиционера Алексей Навални, съобщава ТАСС, позовавайки се на съобщение на сенатора от Демократическата партия Крис Кунс.

Банковите сметки на Навални са замразени

Банковите сметки на Навални са замразени

Апартаментът му в Москва е конфискуван

Вносители на законопроекта са Марко Рубио, Бен Кардин, Мит Ромни, Крис Кунс и Крис ван Холън. Проектозаконът предвижда въвеждане на санкции срещу руски представители, които са замесени в нарушаване на международното право, включително в отравянето на Навални. Американската администрация трябва да реши дали Кремъл е нарушил американските закони, забраняващи използването на химически и биологични оръжия.

Докато Русия продължава да се намесва в нашите избори и да извършва други зловредни действия в държави като Беларус, Украйна и Сирия, които правят света по-опасен, законопроектът има за цел да подведе Путин и обкръжението му под отговорност, заявява Кунс в проекта.

Кремъл: Навални е свободен да се върне в Русия

Кремъл: Навални е свободен да се върне в Русия

Руският опозиционер коментира, че е далеч от пълно възстановяване

Вчера стана ясно, че руските власти са блокирали сметките на Навални и са му конфискували апартамента в Москва. 

По-рано тази седмица Навални бе изписан от берлинската болница Charite.

Кремъл обяви, че Навални е свободен да се върне в Русия.

Навални изписан от болницата в Берлин

Навални изписан от болницата в Берлин

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя

44-годишният критик на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

По-рано този месец правителството на Германия съобщи, че лаборатории във Франция и Швеция са потвърдили откритията на Берлин, че Навални е отровен с новичок. Германия сезира и Организацията за забрана на химическите оръжия по случая.

От екипа на опозиционера обявиха, че нервнопаралитичният агент новичок, използван за отравянето на критика на Кремъл, е открит в празна бутилка за вода в хотелската му стая в сибирския град Омск.

Навални обяви, че западните лаборатории са открили следи от нервнопаралитичното вещество новичок във и върху тялото му и поиска от Москва да му върне дрехите.

Президентът на Русия Владимир Путин е заявил в разговор с френския държавен глава Еманюел Макрон, че Навални може сам да е погълнал новичока, с който е отровен.