Военни кораби на Кралските военноморски сили на Дания са били разположени в Балтийско море източно от остров Борнхолм, съобщава ТАСС, цитирайки датският вестник "Берлингске".

По данни на специализирания сайт Marine Traffic става въпрос за корветата "Нилс Юел", патрулния кораб "Рута" и водолазния кораб "Сьольовен".

Трите плавателни съда са забелязани точно в тази част на морето, където беше извършен саботажът на газопровода "Северен поток 2".

Миналата седмица руският президент Владимир Путин заяви, че кораб на "Газпром" е открил доказателство, че още едно взривно устройство може да е било поставено на газопровода "Северен поток" на 30 км от мястото на предишния терористичен акт.

С документи Русия доказва на ООН, че е държана в неведение по разследването за "Северен поток"

С документи Русия доказва на ООН, че е държана в неведение по разследването за "Северен поток"

Москва е подготвила доклад въз основа на кореспонденцията си с Дания, Швеция и Германия

Руският лидер посочи, че "Газпром" е получил разрешение от датските власти да извърши проучване на местата на взривовете по "Северен поток", но корабът, нает от компанията, допълнително пътува по маршрута на тръбопровода.

Експлозиите от 26 септември миналата година на газопроводите, свързващи Русия и Германия, станаха в изключителните икономически зони на Швеция и Дания.

През февруари Дания, Германия и Швеция уведомиха Съвета за сигурност на ООН в съвместно писмо, че "руските власти са били информирани относно текущите разследвания" от техните национални власти.

Русия обаче многократно се оплака, че не е държава в течение на напредъка на разследването на взривовете и изпрати доклад, за да докаже това на ООН.

Русия скочи срещу Дания, Германия и Швеция - прикривали следите на САЩ за "Северен поток"

Русия скочи срещу Дания, Германия и Швеция - прикривали следите на САЩ за "Северен поток"

Трите страни уточняват, че разследването продължава