Москва не е информирана за напредъка на разследването на взривовете на газопроводите "Северен поток" и е изпратила доклад, за да докаже това на ООН. Това заяви Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Русия в ООН, съобщава "Ройтерс".

Той посочи, че Русия е подготвила "официален документ" въз основа на своята кореспонденция с Дания, Швеция и Германия и е предоставила копия от него на Съвета за сигурност на ООН и Общото събрание на ООН.

"Документите позволяват на нашите колеги в ООН да проверят, че твърденията, че тези страни са ни информирали за напредъка на техните разследвания, не са верни", подчерта Полянски в "Телеграм".

Шест месеца след взривовете на Северен поток - извършителят все още е неизвестен

Шест месеца след взривовете на Северен поток - извършителят все още е неизвестен

Все още няма доказателства от мястото на взрива, които конкретно да свързват саботажа с която и да е държава

Експлозиите от 26 септември миналата година на газопроводите, свързващи Русия и Германия, станаха в изключителните икономически зони на Швеция и Дания.

През февруари Дания, Германия и Швеция уведомиха Съвета за сигурност в съвместно писмо, че "руските власти са били информирани относно текущите разследвания" от техните национални власти.

"Северен поток 1" и "Северен поток 2", всеки от които се състои от два тръбопровода, бяха изградени от руския газов гигант "Газпром", за да доставят 110 милиарда кубически метра природен газ годишно до Германия под Балтийско море.

Русия скочи срещу Дания, Германия и Швеция - прикривали следите на САЩ за "Северен поток"

Русия скочи срещу Дания, Германия и Швеция - прикривали следите на САЩ за "Северен поток"

Трите страни уточняват, че разследването продължава