Представители на медиите, политици и граждански активисти участваха в поредния митинг в грузинската столица Тбилиси след смъртта на оператора Александър Лашкарава, пребит от противници на гей общността на 5 юли. Това съобщи в събота кореспондент на ТАСС. Проявата се проведе близо до сградата на парламента с искане за оставката на грузинския премиер Иракли Гарибашвили.

"Няма да спрем, докато престъпниците не бъдат наказани и премиерът, който все още се крие от журналистите, не поеме отговорност. Правителството е в много трудна ситуация. Искам да им пожелая да бъде взето адекватно решение навреме, за да не изолираме страната. Ние няма да спрем протеста. Готови сме да работим както в студия, така и на улицата", настояват колеги на оператора.

Протестът се проведе при засилено полицейско присъствие.

Припомняме, че Лашкарава беше пребит на 5 юли, изписан от болницата на 8 юли и бе намерен мъртъв в дома си на 11 юли сутринта. По-късно грузинското вътрешно министерство заяви, че причината за смъртта може да е свърхдоза наркотици.

Грузия разследва смъртта на журналист, пребит по време на атаки срещу привърженици на ЛГБТ+

Грузия разследва смъртта на журналист, пребит по време на атаки срещу привърженици на ЛГБТ+

Пребитият оператор Александър Лашкарава беше намерен мъртъв в дома си

Смъртта на оператора обаче предизвика огромен гняв сред грузинското общество. Опозиционната партия "Единно национално движение", основана от Саакашвили, обяви на 12 юли, че ще бойкотира работата в парламента, докато правителството не подаде оставка. Няколко митинга вече се проведоха край парламента с искане на оставката на правителството. Протестиращите смятат, че премиерът Гарибашвили е отговорен за нарастването на насилието, тъй като той провокира радикални поддръжници на традиционни ценности с изявленията си за неподходящото шествие на ЛГБТ активисти в Тбилиси.

Над 50 журналисти са били обект на насилие, уточни полицията, подтиквайки западни страни да призоват Грузия да осигури свобода на изразяването и събранията.

Планираният гей парад, който беше отменен преди началото му, предизвика критики от страна на църквата и консервативните кръгове, докато премиерът Иракли Гарибашвили заяви, че шествието рискува да предизвика обществена конфронтация.

ЛГБТ активисти в Грузия отменят гей парад след нападение срещу офиса им

ЛГБТ активисти в Грузия отменят гей парад след нападение срещу офиса им

Бяха планирали "Марш за достойнство" днес в централната част на Тбилиси