САЩ са убедени, че Китай обмисля възможността да изпрати оръжия на Русия, но според разузнавателните данни Пекин все още не е взел окончателно решение. Това заяви директорът на ЦРУ Уилям Бърнс пред CBS News.

"Не виждаме доказателства за действителни доставки на смъртоносно оборудване", добави Бърнс.

В последната седмица се появиха редица съобщения, че китайското правителство обмисля да предостави на Русия безпилотни самолети и боеприпаси, с които да захрани войната на Кремъл срещу Украйна. CNN съобщи това, като се позова на информация от трима източници, запознати с разузнавателните данни. Белият дом също потвърди подозренията.

Войната в Украйна излиза извън контрол, разтревожен Китай

Войната в Украйна излиза извън контрол, разтревожен Китай

Пекин зове САЩ да спрат да "наливат масло в огъня"

"Не виждаме да е взето окончателно решение и не виждаме доказателства за реални доставки на смъртоносни оръжия. Ето защо Блинкен и президентът ясно предупредиха за последиците от подобен ход", обясни директорът на ЦРУ.

Той смята, че китайските власти също се опитват да претеглят последиците от подобно решение. В същото време, по думите му, китайският лидер Си Дзинпин наблюдава много внимателно руската инвазия в Украйна. "Няма лидер в света, който да е наблюдавал опита на Путин в Украйна, развитието на войната, по-отблизо от Си Дзинпин. Мисля, че в много отношения той беше смутен и отрезвен от това, което видя", обобщи Бърнс.

Говорейки като цяло за войната и ситуацията на фронта, директорът на ЦРУ заяви и че Путин знае, че не може да спечели скоро, но не може и да си позволи да загуби. Според Бърнс Путин е убеден в това и затова, вместо да отстъпи и да намери компромис, който да му позволи да излезе от тази ситуация, Путин само удвоява усилията си, въпреки че случващото се засега по всички показатели е стратегически неуспех за Русия.

Според Бърнс Путин е несантиментален към големите загуби на човешки живот в тази война, включително и в руската армия, но неговото его и наранена амбиция продължават да играят важна роля във войната. Затова, смята Бърнс, е важно да се помогне на украинските въоръжени сили да пречупят това его.

Путин заговори за разпад на Русия и ликвидиране на руския народ

Путин заговори за разпад на Русия и ликвидиране на руския народ

Имало планове, разписани на хартия - от кого остава неясно

"Като бивш дипломат бих искал да видя възможности за преговори, но не мисля, че руснаците са сериозни (за преговори) в момента. И мисля, че само успехите на бойното поле ще създадат някаква възможност за преговори в бъдеще", каза директорът на ЦРУ.

"Това ще бъде решение на украинците и както каза президентът, не само ние като разузнавателна общност, но и правителството трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че украинците могат да получат предимство на бойното поле и в крайна сметка на масата за преговори", каза Бърнс.

Уилям Бърнс коментира и темповете на развитие на съюза между Русия и Иран. "Знаем, че иранците вече са предоставили на Русия стотици бойни дронове, които използват, за да нанасят щети на украинските граждани и инфраструктура. Знаем, че са предоставили боеприпаси за артилерията и танковете." ЦРУ вижда индикации, че Русия ще предложи помощ за ракетната програма на иранците и обмисля да предостави изтребители. "Това представлява заплаха не само за украинците, което вече видяхме, но и за нашите приятели и партньори в Близкия изток", подчерта Уилям Бърнс.

Лондон: Русия е изчерпала запасите си от ирански дронове

Лондон: Русия е изчерпала запасите си от ирански дронове

Вероятно обаче Кремъл ще иска нови доставки