Двама украински войници са били убити при сблъсъци с подкрепяните от Русия сепаратисти, съобщиха от украинската армия, при най-тежкото в последно време разразяване на сражения в техния отдавна тлеещия конфликт, отбелязва "Франс прес".

Украйна се сражава със сепаратистите, подкрепяни от Русия, в източните области Донецк и Луганск в Донбас от 2014 г. след окупирането от Москва на полуостров Крим.

Конфликтът беше в центъра на дипломатически спор в Съвета за сигурност ООН вчера, където западните страни обвиниха, че Русия блокира усилията за прекратяване на бойните действия.

САЩ и Европа нападнаха Русия, блокира решенията за войната в Украйна

САЩ и Европа нападнаха Русия, блокира решенията за войната в Украйна

Това стана по време на заседание на Съвета за сигурност

Киев многократно е обвинявал Москва и сепаратистите в подкопаване на примирието, което донесе относително спокойствие, след като то влезе в сила през юли миналата година.

Министерството на отбраната на Украйна уточни, че един войник е бил убит от силен картечен огън близо до село Новомихайловка, югозападно от Донецк, фактическата столица на сепаратистите.

В отделен инцидент друг войник е застрелян от снайперски огън близо до Зайцево, също в района на Донецк, уточни ведомството на сайта си.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети вчера фронтовата линия с няколко западни посланици и заяви, че "броят на нападенията, извършени от сепаратисти" се е увеличил напоследък.

Русия нарочи Германия и Франция за съучастници в "престъпленията" на Украйна в Донбас

Русия нарочи Германия и Франция за съучастници в "престъпленията" на Украйна в Донбас

Случката се разигра в Съвета за сигурност на ООН

Зеленски подчерта, че примирието е необходимо за спасяване на военни и цивилни животи.

Вчера САЩ и европейските страни обвиниха Русия, че блокира всяко решение на конфликта, отнел живота на повече от 13 000 души.

"Призоваваме Русия да изтегли силите си от Украйна, да прекрати подкрепата си за нейните проксита и други въоръжени групи", настоя американският дипломат Родни Хънтър по време на видеоконферентно заседание на Съвета за сигурност на ООН

Русия отрича да е изпращала войски и оръжие в подкрепа на сепаратистите.