Сенаторът от Републиканската партия Джон Маккейн, отправи критики срещу плановете на избрания за президент Доналд Тръмп за националната сигурност, съобщи в. "Washington post".

Маккейн, който е и председател на сенатската комисия по отбраната, определи като неприемливи намеренията на Тръмп за "презареждане" на отношенията с Русия. По думите му, подобна стъпка би била опасна.

Реакцията на сенатора беше предизвикана от телефонния разговор на Тръмп с Владимир Путин, при който руският президент се обяви за подобряване на двустранните отношения.

"Можем да вярваме на тези изявления точно толкова, колкото на всяко друго изявление на бившия агент на КГБ, който потопи страната си в тирания, убива политическите си противници, напада съседите си, заплашва съюзниците на Америка и се опита да компрометира изборите в Америка." - коментира Маккейн.

Той напомни и опита на президента Барак Обама за "презареждане" на отношенията с Кремъл след нахлуването на Русия в Грузия през 2008 г.

"Кулминацията на последния опит на администрацията на Обама за рестарт на взаимоотношенията беше инвазията на Путин в Украйна и военната интервенция в Близкия Изток." - подчерта сенаторът.

Джон Маккейн предупреди, че цената на нов такъв опит може да бъде съучастие в разправата на Путин и Асад със сирийския народ.

"Това е неприемлива цена за една велика нация. Америка е била най-велика когато е заставала на страната на онези, които са воювали с тиранията." - посочи той, като допълни, че това е позицията, която САЩ отново трябва да отстояват.