За да победи богатата на ресурси Русия, Украйна трябва да прибегне до партизанската тактика "удари и бягай"

Това пише в статия за американското издание The Hill Уил Маршал, основател и президент на американския Институт за прогресивна политика.

Анализаторът разделя пълномащабната война в Украйна на два основни етапа. На първия Русия претърпя катастрофално поражение в опита си да завземе цяла Украйна. ВСУ успява да отблъсне първата атака и да деокупира част от територията, но през лятото на 2023 г. украинската контраофанзива се проваля. Така започва вторият етап на войната, в който Русия реализира численото си и ресурсно предимство.

Маршал отбелязва, че по-големият обем човешки ресурси и по-голямата отбранително-промишлена база позволяват на Русия да изземе стратегическата инициатива на фронта. Въпреки това руската победа съвсем не е по-вероятна от руското поражение.

Според анализатора, за да се измъкне от лапите на руската военна машина и да промени ситуацията в своя полза, Украйна трябва да прибегне до "партизанска тактика". Това може да бъде третият етап на войната, в който Украйна може да изтощи по-силен противник с по-малко сили.

Маршал съветва украинците да избягват изтощителните боеве, като пестят хора и техника, за да могат да реагират на промените в ситуацията на фронта. Ако Западът продължи да захранва украинската армия с военна помощ, това ще помогне да се компенсира предимството на Русия в жива сила и оборудване.

Военен експерт посочи как Украйна може да спре руското настъпление

Военен експерт посочи как Украйна може да спре руското настъпление

Американски минни полета ще пречупят устрема на Москва

Украинските военни лидери открито признават, че ситуацията на бойното поле на източния фронт се е влошила. Две години война изчерпаха боеприпасите и човешкия ресурс на Украйна, а неуспешната контраофанзива на страната миналата година срина бойния дух. Така необходимите доставки и оръжия все още са на път към фронтовите линии след одобрението на помощта от САЩ, а разрешаването на проблема с недостиг на персонал в Украйна е от решаващо значение за нейните шансове срещу Русия.

Зеленски призна, че се готви ново контранастъпление

Зеленски призна, че се готви ново контранастъпление

Украйна не се отказва