"Частичната военна мобилизация е решение, което президентът на Русия Владимир Путин взима като екстремна мярка, то не е добро за него и той го знае. Фактически вече имаме истинска война, с всички нейни белези и характеристики." Това заяви пред News.bg бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова след обявяването на частична военна мобилизация в Русия.

Това е крайна мярка и признание за неспособността на Путин да организира въоръжените си сили по начин, който да защитава завзетите от Русия територии. Това беше мярка, която вече бе във вниманието на наблюдателите и анализаторите, че може да се случи, обясни Поптодорова.

Путин надъхва за суверинитет и свобода по време на стотици арести на протестиращи

Путин надъхва за суверинитет и свобода по време на стотици арести на протестиращи

Русия няма да допусне повече грешки, уверява руският президент

Според нея това, което ще се случи, е Путин да засили хватката върху обществото, защото има достатъчно много неблаговидни мерки, които са взети - с въвеждането на военна цензура, белег на фашистка политика. "Руснаците сега вече ще разберат, че става дума за война, а не за специална военна операция дотолкова, доколкото са следели събитията си от екрана на телевизорите си. Сега войната влезе в домовете им по-брутален и агресивен начин, защото решението за частична военна мобилизация означава, че бащи, синове, братя ще бъдат наборна армия на фронта", изтъкна Поптодорова.

Тя е на мнение, че държавният преврат би било логично поведение в други държави с друга култура. Със сигурност ще има такива реакции и в Русия, но има две съображения, които го правят по-малко вероятно развитие: няма ярък лидер и водач, както и структуриране на някаква опозиционна сила. Има една много видима и ясна особеност на руската нагласа като цяло по въпросите на войната и мира. Руската култура е била винаги култивирана в съзнанието за обсаденост. Руснакът е живял десетилетия с чувството, че постоянно е обкръжен и го грози някаква външна заплаха. Усещането за външна заплаха е съзнателно култивирано в руските нагласи, поясни Поптодорова.

И Шойгу воюва с "колективния Запад", призовава 300 хил. резервисти

И Шойгу воюва с "колективния Запад", призовава 300 хил. резервисти

5937 руски военнослужещи са загинали срещу поне 61 000 убити украинци

"Путин обяви в прав текст вчера, че външни сили искат да унищожат Русия. Това е толкова далеч от истината, колкото всички знаят и могат да си представят. Това е безумно твърдение и обслужва стремежа на Путин да се закрепи като владетелят на Русия", коментира тя.

Поптодорова отбеляза, че най-близко до реалността за свалянето на Путин от трона е, че трябва да се подготви някакъв дворцов, вътрешен преврат. Всеобща национална революция ми се вижда невъзможна заради много автономната роля на областите, каза Поптодорова. Въпреки това тя не изключва дворцов преврат за свалянето на Путин от власт.

Тя предупреди, че заплахата за разливна война навън е реална. Молдова е първата държава, която идва на ум, но това са и останалите замразени конфликти, които винаги са били предизвиквани и поддържани от Русия. Това, което наричаме замразени конфликти, може да стане източник на реална гореща война, посочи Поптодорова.

Според нея не е възможно да се предизвика военен сблъсък с държави от НАТО, защото всеки опит за посегателство и навлизането на територията на натовска държава, ще предизвика колективен обратен отговор. Това добре се разбира от самия Путин, а освен това неговата амбиция е да консолидира така наречената "Ново Русия". Това, което е отблъскващо, е, че Путин не брои Украйна и украинците за нация и той смята, че това е просто разширена Русия. Основните действия ще бъдат в Украйна, но не изключвам разлив и в тези зони, където е оспорвано руското присъствие, каза още Елена Поптодорова.

Столтенберг: Действията на Путин ще доведат до ескалация на конфликта в Украйна

Столтенберг: Действията на Путин ще доведат до ескалация на конфликта в Украйна

Заплахата за използване на ядрени оръжия е опасна и безразсъдна реторика