Войната в Израел тепърва започва и не трябва да смятаме войната като наводнение, което бързо ще приключи. Toва заяви бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова пред БиТиВи.

Тя е на мнение, че при възможност правителството ще направи всичко по силите си, за да прибере всички българи от Израел. Очите на страха винаги са големи, посочи Поптодорова и призова институциите да са максимално коректни в информацията, която дават на сънародниците ни в Израел.

Поптодорова изтъкна, че последиците от войната в Израел ще нарастват, а решенията ще бъдат още по-трудни. Тя смята, че ситуацията в Израел е много по-лоша от атентата в САЩ, случил се на 11 септември 2001 г., когато бяха взривени кулите близнаци. Хамас стават основният и огромен проблем на Израел, добави тя.

Елена Поптодорова настоя да се търси нова формула за разрешаване на войната в Близкия изток. Трябва да се отдели Хамас от палестинците. Жертвите ги дават палестинците, а не Хамас, посочи тя.

Според нея задължително трябва да настъпи демилитаризация на Хамас. Дори да се стигне до примирие, Хамас ще обявят победа и ще даде възможност на други екстремистки групировки да атакуват други държави, предупреди Поптодорова.

400 българи са потърсили помощ от посолството ни в Израел

400 българи са потърсили помощ от посолството ни в Израел

Желаещите да бъдат евакуирани са записани и ще бъдат обхванати при евентуални бъдещи полети