Европейският парламент (ЕП) ще призове следващата седмица Европейската комисия (ЕК) да представи до октомври списък със страни членки, които проверява заради нарушения на върховенството на правото.

Това предвижда приета днес проекторезолюция, подкрепена от парламентарната комисия по бюджетен контрол. Парламентарната комисия отбелязва, че насоките, които се предвижда ЕК да изготви за обвързване на законността с изплащането на средства от европейския бюджет, не могат да променят крайната цел.

ЕП готов да съди ЕК заради бездействие за върховенството на закона

ЕП готов да съди ЕК заради бездействие за върховенството на закона

ЕК не е спазила крайния срок за насоките по регламента за условност

Комисията наскоро обеща през юли да представи насоки, но уточни и че очаква Съдът на ЕС да се произнесе по жалбите на Полша и Унгария срещу новите европейски правила за бюджетните разходи.

ЕП вече настоя ЕК да започне да прилага новите правила от юни. Евродепутатите предупредиха, че след като ЕК не е последвала този призив, ще отнесат въпроса до Европейския съд с обвинение в бездействие.

В края на юни групата "Обнови Европа" в ЕП настоя ЕК да не дава одобрение за плана на Унгария за икономическо възстановяване на стойност 7 млрд. евро. Групата постави условието Будапеща да въведе правила срещу измамите с европейски средства, като даде достъп на ОЛАФ до данните за крайните получатели на средства от общия бюджет.

Този призив днес беше подкрепен от групите на Зелените, Социалистите и демократите, Левите. Общо те настояват ЕК да не одобрява плана на Будапеща, защото средствата няма да послужат по предназначение.

Елена Йончева дава срок на ЕК до 1 юни да обвърже еврофинансирането с върховенството на закона

Елена Йончева дава срок на ЕК до 1 юни да обвърже еврофинансирането с върховенството на закона

В противен случай ще бъде заведено дело срещу Комисията