Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че неговата управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПСР) може да постави на референдум конституционна поправка, защитаваща правото на жените да носят забрадки, ако тя не бъде приета от парламента, съобщава "Ройтерс".

ПСР трябваше да представи реформата, първоначално предложена от опозицията, в парламента днес. Това се случва в момент, когато партиите в страната са насочили усилията си в опит да привлекат избирателите преди предстоящите президентски и парламентарните избори, насрочени за юни догодина.

Турция осъди забраната за носене на забрадки в ЕС

Турция осъди забраната за носене на забрадки в ЕС

Осъждаме това решение, което накърнява човешкото достойнство

През юли миналата година върховният съд на Европейския съюз отсъди, че компаниите в Съюза могат да забранят на мюсюлмански служители да носят забрадка при определени условия.

Решение беше по две дела, заведени от жени в Германия, които са били отстранени от работните си места заради носене на такава.

Тогава Турция осъди забраната за носене на забрадки в ЕС.

Проблемът за хиджаба, традиционната забрадка, носена от мюсюлманките около главата и раменете, предизвика спорове в цяла Европа в продължение на години и подчерта остри различия във връзка с интегрирането на мюсюлманите.