Президентите на Турция и на Сърбия ще посредничат за решаването на кризата в Босна и Херцеговина. Това обявиха Реджеп Ердоган и Александър Вучич след срещата им в Анкара, съобщи Нова телевизия.

Разделението достигна връхната си точка, след като от Република Сръбска заплашиха да се изтеглят от армията, както и от данъчната и от съдебната система на Босна и Херцеговина.

Турция, която има голямо влияние сред босненските мюсюлмани, нарече действията на сръбските националисти "грешни и опасни". Ердоган каза, че с Вучич са се разбрали да съберат лидерите на хърватите, сърбите и бошняците в Босна и Херцеговина, за да намерят начин да гарантират териториалната цялост на страната.

Турция предлага да посредничи в кризата в Босна, за да "гарантира стабилност"

Турция предлага да посредничи в кризата в Босна, за да "гарантира стабилност"

Мюсюлманска Турция има силни връзки с Босна

Същевременно Ердоган поиска Албания да се бори срещу организацията на Фетулах Гюлен.

"Международната общност трябва да действа единно, за да спре кризата в Босна и Херцеговина. Всички засегнати страни трябва да се въздържат от стъпки, които застрашават териториалната цялост на страната. Знам, че в Сърбия предстоят избори. След тях ще се съберем с лидерите на трите етнически групи. Там ще решим как да защитим целостта на Босна и Херцеговина." - заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Среща в Лондон на дипломати от Балканите заради Босна и Херцеговина

Среща в Лондон на дипломати от Балканите заради Босна и Херцеговина

Регионът е изправен пред сериозна криза