Турският президент Реджеп Ердоган счита, че сега неговата страна няма нужда да влиза в конфликт с Русия, коментира той пред репортери на борда на самолета си, връщайки се след посещение в Украйна, в по НТВ, цитиран от ТАСС.

"На този етап няма нужда да влизаме в конфликт или сериозно противоречие с Русия. Имаме много сериозни стратегически инициативи (проекти) с Русия", подчертава президентът.

Ердоган също така изразява желание за телефонни разговори с руския президент Владимир Путин. "Мога да позвъня утре", обяснява турският президент.

Пленени в Сирия бойци твърдят: Турция създаде терористите от "Ал Нусра"

Пленени в Сирия бойци твърдят: Турция създаде терористите от "Ал Нусра"

Изнудили го, иначе щели да убият семейството му

Ердоган посочва два примера за такива "стратегически инициативи": изграждането на първата АЕЦ "Акую" в Турция и изпълнението на проекта "Турски поток". "Първо, това се отнася до нашата ядрена енергия, която стартираме много решително. И има много, много сериозни цифри... Второ, проектът "Турски поток" също има голямо значение... Той е важен и за нас, защото е стратегическа инвестиция", обясни турският президент.

Турският президент потвърди, че Анкара не възнамерява да преразгледа споразумението с Русия за системата С-400, въпреки натиска на някои страни.

"Темата за С-400 остава важен аспект в отношенията ни с Русия. И няма да да дадем заден ход за С-400". Ердоган обърна внимание и на търговския оборот с Русия, който "може би сега е на най-ниската точка, но все пак възлиза на 20-25 милиарда долара".

Турция няма да позволи на сирийското правителство да спечели територия в северозападната част на Идлиб, обясни още Ердоган. 

Турция обяви "неутрализиране" на 76 сирийски войници

Турция обяви "неутрализиране" на 76 сирийски войници

"Удари са извършени по 54 цели на режима"

Анкара и Русия предприемат стъпки за облекчаване на напрежението в сирийската провинция Идлиб, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Ние се стремим да прекратим тези конфликти заедно с Русия, както направихме в рамките на процесите в Астана и Сочи. Не можем да се примирим с атаките срещу нашите сили, затова предприехме мерки за ответни действия в Идлиб и ще продължим да действаме по този начин", посочи той.

Според Чавушоглу, Анкара и Москва "биха искали да осигурят постоянно прекратяване на огъня и да проправят пътя за политическо решение. Казах на колегата си Сергей Лавров, че режимът провежда провокативни атаки на нашите наблюдателни пунктове около Идлиб, че ние ще отмъстим, ако продължат това и че трябва да спрат режима възможно най-скоро", коментира Чавушоглу пред репортери. 

Споразуменията с Русия относно Идлиб трябва да бъдат възстановени.

Амбициозната експанзия на Ердоган към Африка и заобикалящия го свят

Амбициозната експанзия на Ердоган към Африка и заобикалящия го свят

Европа няма ясен отговор на поредната конфронтация срещу европейските интереси