Турският президент Реджеп Ердоган обяви пакет от мерки, които целят да облекчат положението на домакинствата и бизнеса, засегнати от високата инфлация и високите сметки за ток. Това съобщават от Асошиейтед прес.

Реджеп Таип Ердоган заяви, че властите ще работят по възстановяване на предишното ниво на тарифите за електричество. Над 4 милиона домакинства от 84 милионното население на Турция ще получат помощ от държавата.

Гражданите няма повече да плащат същата тарифа като бизнеса. Ердоган добави, че малкия бизнес също ще може да се възползва от държавна помощ и да получи компенсация за високите сметки за ток и газ.

Жените на Истанбул протестираха с танджери и тигани

Жените на Истанбул протестираха с танджери и тигани

Ердоган намали вчера ДДС-то на 1% за мляко, пловоде и зеленчуци и други хранителни продукти

Инфлацията в Турция стигна най-високия си ръст за последните 20 години - 49%. Тя "изяде" спестяванията на гражданите, като дори затрудни купуването на основни хранителни продукти. Според експерти инфлацията може да е по-висока, отколкото правителството казва.

Домакинствата и бизнеса понесоха допълнителен удар, след като власите увеличиха цените на електричеството през януари. Битовите сметки са нараснали с 50%, а тези на бизнеса с над 100%.

Високите цени доведоха и до протести в страната. Заведения и ресторанти лепяха сметките за ток по прозорците, за да се види как едвам свързват двата края.

"Продължаваме да слушаме гласа на народа и да подпомагаме домакинствата и бизнеса за справянето с високите сметки", сподели Ердоган. Президентът допълни, че инфлацията е временен проблем и правителството ще я овладее.

Критиците обвиняват за инфлацията Ердоган, който настояваше за намаляването на лихвите. Ключовия лихвен процент на Турската централна банка е спаднал с 500 точки от септември до сега. Турската лира достигна рекордно ниски нива през декември, а цените на стоките и услугите са се увеличил сериозно.

По-рано тази седмица Ердоган намали ДДС-то на хранителните продукти.

Ердоган намали ДДС върху основни хранителни продукти от 8% на 1%

Ердоган намали ДДС върху основни хранителни продукти от 8% на 1%

Инфлацията достигна 48,69 процента през януари