Европейският съюз огласи 74 съвместни инициативи за укрепване на партньорството с НАТО - те са отразени в годишния доклад за развитие партньорството между ЕС и НАТО, публикуван на сайта на Европейския съвет.

Постоянните представители на страните от ЕС констатират, че интензивните отношения на общността с Алианса остават ключов фактор за европейската сигурност.

В документа се посочва, че са постигнати значими резултати във всички сфери на сътрудничество.

"Дългогодишното партньорство между ЕС и НАТО постигна безпрецедентен напредък през изминалите 5 години, демонстрирайки и укрепвайки стабилността на трансатлантическите връзки", се казва в доклада.

Отбелязва се, че е укрепнало стратегическото партньорство, в полза на всички съюзници от НАТО и страни от ЕС. Координирани са усилията в сферата на военната мобилност, планирането на отбраната, разгръщането на съвместните възможности в сигурността и отбраната.

По време на пандемията от COVID-19 ЕС и НАТО значително укрепиха партньорството си в сферата на стратегическите комуникации, което беше продиктувано от необходимостта за съвместно противодействие срещу "инфодемията" и масирания поток от дезинформация.

В доклада се посочва и успешното сътрудничество във военноморската сфера, киберсигурността, изследванията в сферата на отбраната и отбранителната индустрия.

МО: Министрите на отбраната от НАТО одобриха нова политика по киберотбрана

МО: Министрите на отбраната от НАТО одобриха нова политика по киберотбрана

Основна тема беше предстоящата Среща на върха...

Сред посочените 74 инициативи е засилването на политическия диалог на всички нива. В тази връзка през декември 2020 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна с пълния състав на ЕК, а през февруари тази година участва в заседание на Европейския съвет. От своя страна върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел участва в срещите на НАТО, на които заседаваха министрите на външните работи и на отбраната. Редовни срещи се провеждаха и в рамките на ниво Северноатлантически съвет и в комисията по сигурността на ЕС.

През март 2021 г. ЕС и НАТО възобновиха постоянния диалог с партньорските страни Босна и Херцеговина, Грузия, Йордания, Молдова, Тунис, Украйна.

9 държави от Източна Европа искат засилено присъствие на НАТО в региона

9 държави от Източна Европа искат засилено присъствие на НАТО в региона

Заради засилващи се заплахи от Русия