Министрите на отбраната от НАТО одобриха нова всеобхватна политика по киберотбрана на Алианса, която надгражда и актуализира Разширената политика на НАТО по киберотбрана от 2014 г., съобщиха от Министерството на отбраната. Новата политика отчита киберпространството като самостоятелен оперативен домейн, както и приноса на кибердомейна към възпирането и отбраната на Алианса и изграждането на устойчивост.

Днес служебният министър на отбраната Георги Панайотов участва във видеоконферентна среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО.

Основна тема на форума беше подготовката на предстоящата Среща на върха на НАТО на 14 юни 2021 г. Фокусът на дискусиите бе върху процеса на размисъл "НАТО 2030" и решенията, свързани с възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, устойчивостта, иновациите, последиците от климатичните промени за сигурността, както и ресурсни въпроси.

В своето изказване министър Георги Панайотов заяви, че "колективната отбрана е в основата за съществуването и актуалността на Алианса". "Съюзниците следва да поемат политическа и финансова отговорност за подходящо ресурсно осигуряване на дейностите и структурите на НАТО", изтъкна министърът на отбраната. Той обърна внимание на важността на инициативата за иновации в областта на отбраната, която ще има висока добавена стойност и има потенциал да бъде ценен инструмент в подкрепа на запазването на технологичното преимущество на Алианса.

Европейските съюзници призоваха САЩ да отложат изтеглянето си от Афганистан

Европейските съюзници призоваха САЩ да отложат изтеглянето си от Афганистан

За да имат време и сигурност…

По време на заседанието бяха разгледани още ситуацията в Афганистан, включително планираното изтегляне на силите на мисията "Решителна подкрепа" и бъдещото подпомагане на страната. Съюзниците препотвърдиха ангажимента си към дългосрочната сигурност в Афганистан, както и подкрепата си за мирния процес в страната. Министър Георги Панайотов информира, че България обмисля принос към обучението и подготовката на афганистанските сили за сигурност и потвърди, че страната ще продължи участието си в Доверителния фонд за поддържане на Афганистанската национална армия.

Бе разгледан и напредъкът на работата по сътрудничеството между НАТО и ЕС.

Външният ни министър поиска пред НАТО укрепване на отбраната

Външният ни министър поиска пред НАТО укрепване на отбраната

Светлан Стоев проведе онлайн среща с колегите си от Алианса