Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че Европейският съюз все още може да отвърне реципрочно на митата, наложени върху вноса на стомана и алуминий от страна на американския президент Доналд Тръмп през март, въпреки че САЩ временно изключиха ЕС от наказателните мерки.

В изказване пред Европейския парламент относно резултата от последната среща на Европейския съвет през март, Туск добави, че икономиката на ЕС се е завърнала към нивата на растеж, наблюдавани преди кризата през 2008 г.

Що се отнася до продължаващите преговори във връзка с Брекзит, Туск каза, че вижда положителен импулс в преговорите, като същевременно призовава Великобритания да помогне за разрешаването на ирландския граничен спор възможно най-скоро. Той също така изрази подкрепата си за ударите през уикенда, извършени от САЩ, Великобритания и Франция срещу Сирия заради предполагаемата химическа атака в Дума.

Китай отвърна с мита върху американски стоки за $50 млрд.

Китай отвърна с мита върху американски стоки за $50 млрд.

Мерките, включват 25% мито върху соя, самолети, автомобили и други, са реципрочни

От своя страна европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че новите американски мита върху стоманата и алуминия изкривяват световната търговия и биха могли да навредят на надеждите за икономически растеж.

Малмстрьом коментира пред журналисти, че "свидетели сме на възстановяване и потенциално нарастване на търговията и глобалния растеж, но това е застрашено от тези мита".

"Вече виждаме тенденции за изкривяване на търговията, които засягат и Европейския съюз", подчерта еврокомисарят.

През миналия месец американския президент наложи мита в размер на 25 процента върху вноса на стомана и 10 процента върху вноса на алуминий, но предостави временно освобождаване на ЕС до 1 май.

Тръмп извади Европейския съюз от високите мита за стомана и алуминий

Тръмп извади Европейския съюз от високите мита за стомана и алуминий

Американският президент е одобрил "пауза"