Европейският съюз ще ореже част от предприсъединителните фондове, предназначени за Турция, което отразява все по-влошаващите се отношения с Анкара, но все пак отказвайки се да сложи край на кандидатурата за членство на Турция, която все още разглежда като стратегически партньор, отбелязва "Ройтерс".

Европейският съюз върви по тънко въже в продължение на месеци по отношение на Турция, разгневен от репресиите на президента Реджеп Тайип Ердоган срещу критиците си след неуспешния преврат през миналата година, но е зависим от Анкара за ограничаването на притока на мигранти към Европа, както и за борбата срещу терористите и екстремистите в Сирия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изтъкна, че Общността е постигнала договореност по време на двудневната среща на върха в Брюксел да ореже или да пренасочи част от 4,4-те млрд. евро, които Анкара трябваше да получи като част от преговорите за присъединяване в периода 2014-2020 г.

"Беше важна дискусия. Ние искаме да държим вратата отворена за Анкара, но настоящата реалност в Турция прави това трудно", коментира Туск на пресконференция в Брюксел след приключването на срещата на върха.

Отношенията между Германия и Турция се влошиха особено, а канцлерът Ангела Меркел призова миналия месец за по-твърда позиция по отношение на Анкара, докато водеше предизборната си кампания за преизбиране.