Страните-членки на Европейския съюз (ЕС) в петък се съгласиха да спрат пътническите полети от седем южноафрикански държави, като мярка срещу новия, потенциално по-опасен вариант на коронавирус. Това съобщи DPA, като цитира дипломатически източници.

СЗО нарече новия вариант на коронавируса Омикрон

СЗО нарече новия вариант на коронавируса Омикрон

Счита се, че има поводи за тревога при разпространението му

Решението бе очаквано. Европейската комисия (ЕК) предложи по-рано в петък да се активира т. нар. "аварийно спиране" и страните-членки го одобриха в рамките на часове.

Засегнатите страни са Ботсвана, Есватини, Лесото, Мозамбик, Намибия, Южна Африка и Зимбабве, уточняват източниците. Пътуващите от тези страни също така ще бъдат обект на строги изисквания за карантина и тестове, според споразумението, което беше потвърдено в Twitter от словенското председателство на ЕС.

Регулаторът на лекарствата в Европейския съюз обяви, че следи изкъсо новия COVID-19 вариант B.1.1.529, но е "преждевременно" да се каже дали ще са необходими актуализирани ваксини за борба с него

Припомняме, че Световната здравна организация (СЗО) нарече новия вариант "Омикрон" (Omicron) и изрази загриженост. "Този ​​вариант има голям брой мутации, някои от които са тревожни", се казва в изявление на базираната в Женева организация. По-рано в петък СЗО каза, че въпреки че са препоръчани мерки, основани на научни данни и оценки на риска, ограниченията за пътуване в момента не са препоръчителни.

САЩ ограничават пътуванията за 8 държави от понеделник

САЩ ограничават пътуванията за 8 държави от понеделник

Заради новия вариант на коронавируса

Съединените щати вече наложиха ограничения за пътуване.  Те ще влязат в сила на 29 ноември, каза президентът на САЩ Джо Байдън. Държавният глава отново призова за ваксиниране.