Европейският съвет допълнително засили санкциите си срещу Корейската народнодемократична република (КНДР) чрез транспониране на секторните санкции, наложени от Съвета за сигурност на ООН с резолюция 2375 на 11 септември в отговор на продължаващото разработване на ядрени оръжия и балистични ракети и крещящото незачитане на предишните резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Санкциите срещу Северна Корея са военни действия, скочи Пхенян

Санкциите срещу Северна Корея са военни действия, скочи Пхенян

Тръмп пък обяви: "Политиката не работи!"

Санкциите, наложени от Съвета за сигурност включват забрана за продажбата на втечнен природен газ на КНДР, както и за вноса на текстилни изделия, произведени в страната. Новите мерки включват и ограничения върху продажбата на рафинирани петролни продукти и суров петрол на КНДР.

Освен това страните членки на ЕС няма да предоставят нови разрешения на граждани на КНДР за влизане и работа на тяхната територия, тъй като са заподозрени, че генерират приходи, които се използват за подпомагане на нелегалните програми за разработване на ядрени оръжия и балистични ракети.

Европейският съвет вече добави на 15 септември три юридически лица и едно физическо лице, подкрепящи незаконните програми, към списъците с лицата, които са обект на замразяване на активи и ограничения за пътуване. Общият брой на лицата, които са обект на ограничителни мерки срещу КНДР, е 63 души и 53 юридически лица, както са определени от ООН. В допълнение ЕС е наложил санкции срещу още 38 физически лица и 4 юридически лица.

Както беше договорено от външните министри на страните членки на ЕС в Талин на 7 септември, Европейският съвет работи по възможни допълнителни санкции за допълване и засилване на санкциите на Съвета за сигурност на ООН.

Санкциите на ООН са враждебен акт, задушаващ обикновените хора, скочи Северна Корея

Санкциите на ООН са враждебен акт, задушаващ обикновените хора, скочи Северна Корея

Санкциите само щели да го накарат да ускори завършването на ядрената си програма