Министерството на външните работи на Естония възнамерява да призове руския посланик Александър Петров в близко бъдеще заради изявление в интервю за ТАСС по-рано тази седмица, съобщава ръководителят на външното министерство на Балтийската република Урмас Рейнсалу, цитиран от ТАСС.

"Там (в интервю за ТАСС) той подчерта, че естонците почитат "подвига" на съветските войници, които освободиха Естония и се позовават на обстоятелства, които със сигурност не са верни", коментира Рейнсалу. Той допълва, че Република Естония е окупирана и че отношението на Република Естония "към двете окупации е негативно".

Рейнсалу допълва, че когато Червената армия влиза в Талин на 22 септември 1944 г., "по това време в града нямаше немски войски и се съпротивляваха главно естонски доброволци, пристигнали от Финландия, а на кулата "дългия Герман" махнаха синьо, черно-бялото знаме и вдигнаха червено."

Латвия отсече: Прибалтийските страни никога не са влизали в СССР, бяха окупирани

Латвия отсече: Прибалтийските страни никога не са влизали в СССР, бяха окупирани

Руските власти дразнят независимите страни от Прибалтика

Руският посланик Петров обяснява, че в Естония се провеждат поредица от мероприятия, посветени на 75-годишнината от освобождението на републиката от нацистките нашественици, чиято организация се осъществява в тесен контакт с ветерански организации, издирвателни клубове и сдружения на сънародници.

"Трябва да помним каква цена беше платена за изгонването на нацистите от естонска земя. Това напомня паметника на война-освободител във военното гробище в Талин. Десетки хиляди съветски войници са отдали живота си в най-трудните битки в Естония. Искам специално да отбележим, че в редиците на Червената армия, заедно с представители на много други националности, естонски войници героично се сражават, един от тях - Арнолд Константинович Мери - вече е удостоен през август 1941 г. със званието герой на Съветския съюз".

"Символично е, че в чест на освобождението на естонската столица, в Москва (на 22 септември) ще проехти салют, като част от програмата "Паметта за победата", отбеляза Петров.

Естония скочи срещу Русия заради салют в чест на "освобождението" на Талин

Естония скочи срещу Русия заради салют в чест на "освобождението" на Талин

Естония все още се опитва да се отскубне от "мечешката прегръдка" на Москва

"Не е тайна, че днес се правят много опити за фалшифициране на историята на Великата Отечествена война, включително изкривяване на ролята на Червената армия в освобождаването на Естония от германските нашественици", допълва руският посланик. "Тук е изключително важно, че тук ветераните заемат активна позиция, казвайки истината за тези исторически събития."

Той обяснява, че в талинския център за руска се представя книга с мемоари от ветеран от Втората световна война, който преминава през трудни изпитания - участник е в пробива на Балтийския флот от Талин до Кронщат, оцелява след блокадата на Ленинград и се бие като част от 8-ми естонски стрелкови корпус.

"Неговата книга е достоен принос за съхраняването на историческата памет на онова време. Ние се противопоставяме на всякакви опити за прославяне на нацистките престъпници и техните съучастници, на желанието да се поставят освободители и окупатори на едно и също ниво", допълва Петров.

По думите на руския посланик в Естония, "на инициаторите на подобни провокативни действия трябва да се напомни, колко щеше да пострада Естония, ако бе спечелил германският Райх, незавидна съдба, самото име Естония щеше да изчезне от картата на Европа в резултат на тотална германизация на балтийските земи."

"Убедени сме, че само обективната оценка на трагичното съвместно минало може да спаси Европа от повтаряне на минали грешки", коментира посланикът.

МВнР заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма

МВнР заклейми съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма

Тази теза привилегировала само някои политически среди у нас