В четвъртък Европейският парламент ще дискутира способността на Унгария да поеме ротационното председателство на 27-членния Европейски съюз през следващата година, позовавайки се на проблемите на страната с върховенството на закона, показва проекторезолюция на парламента, цитирана от Ройтерс.

Държавата, която е ротационен председател на ЕС, планира и председателства срещи на миинистри и подготвителни органи на ЕС и представлява правителствата на ЕС в отношенията с други институции на ЕС и международни организации.

Председателството е отговорно за стимулирането на работата по законодателството на ЕС, като действа като честен и неутрален посредник - условие, което Унгария няма да може да изпълни поради многобройните си конфликти с ЕС, се очаква да заяви европарламентът.

Унгария потвърждава за блокираните 500 млн. евро за Украйна

Унгария потвърждава за блокираните 500 млн. евро за Украйна

Не е съгласна в подпомагането единствено на Киев

"Парламентът задава въпроса как Унгария е в състояние да изпълни надеждно тази задача през 2024 г. с оглед на несъответствие с правото на ЕС и ценностите, залегнали в член 2 от Договора за Европейския съюз, както и принципа на лоялно сътрудничество", се казва в проекторезолюцията

Според календар, съгласуван от всички правителства на ЕС през 2016 г., Унгария трябва да председателства блока между юли и декември 2024 г. Въпреки че календарът е бил променян преди това поради присъединяването на нови държави, промяната да се основава на проблемите на страна с върховенството на закона би било безпрецедентно.

Във вторник Германия изрази съмнение относно способността на Унгария да ръководи процеса на създаване на политиката на ЕС през следващата година, като добави тежест към зараждащите се разговори за това дали ЕС може да отложи унгарското ротационно председателство.

"Имам съмнения относно степента, в която Унгария ще може да ръководи успешно председателство на Съвета", каза германският министър за Европа Анна Люрман пред репортери във вторник в Брюксел. Люрман цитира предполагаемите нарушения на върховенството на закона от Унгария и колебливата позиция за подкрепа на Украйна във войната й срещу Русия.

Забележките на германския министър добавят мощен глас към досега предимно теоричните дискусии за отмяна или отлагане на предстоящото председателство на Унгария.

САЩ съветват Унгария да се съсредоточи върху войната на Русия, а не върху глупости

САЩ съветват Унгария да се съсредоточи върху войната на Русия, а не върху глупости

Унгария страда от проруска дезинформация и пропаганда

Унгария отдавна е в противоречие с ЕС по множество въпроси, като върховенството на закона, корупцията на високи нива, липсата на съдебна независимост, нарушаването на академичните свободи и правата на ЛГБТ-хората. ЕС замрази милиарди евро средства за Будапеща поради своите опасения.

Унгарското правителство преговаря с ЕС от години по тези въпроси, но преговорите са постигнали малък напредък.

Решението дали да се промени календарът на председателствата на ЕС, за да се отложи или отмени председателството на Унгария, е в ръцете на другите правителства на ЕС.

"Политико": Гърция и Унгария блокират новия пакет санкции срещу Русия

"Политико": Гърция и Унгария блокират новия пакет санкции срещу Русия

Преговори в Брюксел