Европейската комисия издаде становище и информира социалната мрежа "X", известна преди като Twitter, че платформата е в нарушение на Закона за цифровите услуги. Нарушенията са свързани с използването на тъмни модели, липса на прозрачност в рекламата и ограничен достъп до данни за изследователи.

Разследването на Комисията включва анализ на вътрешни документи, интервюта с експерти и сътрудничество с национални координатори. В резултат бяха установени три основни нарушения:

"X" е обвинена в подвеждане на потребителите чрез интерфейса за "проверените профили" със "Синия контролен знак". Тъй като всеки може да се абонира за този статус, това затруднява потребителите да разпознават автентичността на профилите и съдържанието, с което взаимодействат. Някои злонамерени участници използват "проверените профили" за измама.

"X" не осигурява необходимата прозрачност на рекламите, тъй като не предоставя надежден и лесно достъпен регистър на рекламите. Това затруднява надзора и изследването на възникващите рискове, свързани с онлайн рекламите.

Платформата не предоставя достъп до своите публични данни за изследователите, което противоречи на изискванията на Закона за цифровите услуги. Процесът за получаване на достъп до приложно-програмния интерфейс (API) на "X" също създава пречки за изследователите и налага високи такси.

Комисията е информирала "X" за предварителните си констатации и компанията има право на защита, включително преглед на документите и писмен отговор. Консултации ще се проведат и с Европейския съвет за цифровите услуги.

Ако тези предварителни констатации бъдат потвърдени, Комисията може да наложи глоби до 6% от годишния глобален оборот на "X" и да разпореди мерки за справяне с нарушенията. Решението може също така да задейства период на засилен надзор за гарантиране на спазването на изискванията.

"X" беше определена като много голяма онлайн платформа на 25 април 2023 г., след като заяви, че има над 45 милиона активни потребители месечно в ЕС. На 18 декември 2023 г. Комисията започна официална процедура за проверка на потенциални нарушения на Закона за цифровите услуги.

Социалните мрежи - козът, с който крайната десница спечели младите в Европа

Социалните мрежи - козът, с който крайната десница спечели младите в Европа

Едно поколение, израснало сред постоянни кризи, търси нови отговори и следва политици, владеещи TikTok и YouTube