В борбата си срещу руската пропаганда Европа се сблъсква с разочароващо препятствие: собствените си сателитни доставчици, пише "Политико".

Два от най-големите сателитни доставчици в света - френската Eutelsat и люксембургската SES - разпространяват руски канали, подаващи дезинформация и насаждащо омраза във връзка войната в Украйна до десетки милиони домове в Русия, Африка, Индия и Близкия изток.

Eutelsat - чийто най-голям акционер е френската държава - досега не е успял да разреши ситуацията, като твърди, че продава само "неутрална" инфраструктура на руски оператори и няма правни основания да ги изгони от сателитите си. Междувременно SES заяви, че многократно е искала от своите африкански и индийски клиенти да закрият RT, подкрепян от Кремъл канал под санкции на ЕС.

Телевизионните оператори плащат на сателитните доставчици да използват тяхната инфраструктура. Сателитните компании са ограничени в способността си да премахват определени канали от пакетите на своите клиенти за излъчване. Те обаче могат да спрат да продават услугите си на клиенти, които не спазват санкциите на ЕС.

Европейските политици и активисти сега засилват своята офанзива, за да накарат сателитните доставчици да приложат това правило.

"Определено трябва да засилим борбата срещу руската пропаганда и да се справим с вратичките като част от нашата непрекъсната работа по нови санкции", каза вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова в коментар за "Политико".

Близо 40 членове на Европейския парламент на 18 ноември призоваха за санкции, за да се спре излъчването на руски телевизионни и радиостанции, разпространяващи неистини за войната в Украйна.

"Eutelsat допринася за подхранването на руската обществена подкрепа за войната на Путин и  пречи да имат достъп до независими източници на новини", каза естонският член на Европейския парламент и бивш вицепрезидент на Европейската комисия Андрус Ансип.

Групи активисти също се обърнаха към съда, предизвиквайки медийните регулатори и обвинявайки сателитните доставчици в бездействие. Неправителствената организация "Репортери без граници" предяви иск срещу френския медиен регулатор Arcom пред висшия административен съд миналата седмица заради решението му да позволи на Eutelsat да излъчва три контролирани от държавата канала: "Россия-1" "Первий канал" и НТВ.

Докато страните от Европейския съюз се съсредоточиха върху належащи въпроси като енергетиката, други "ястреби" като Полша и балтийските страни настояваха за санкции срещу руски медии в бъдещ пакет. Те успяха да включат въпроса в дневния ред на срещата на Съвета на европейските министри на културата на 29 ноември.

"Държавите членки са разделени, но може да е възможно да се съгласим с идеята", каза дипломат от ЕС от друга страна.

Припомняме, че Украйна нарече руската държавна телевизия RT "подстрекател към геноцид" и призова светът да забрани приемането й, след като водещ на предаване каза, че украинските деца, които са виждали руснаците като окупатори по времето на Съветския съюз, е трябвало да бъдат удавени, съобщава Sky News..

Ходорковски за RT: Осъжда Красовски, който иска да убива украински деца, но сътрдудничи с Путин, който убива украински деца

Ходорковски за RT: Осъжда Красовски, който иска да убива украински деца, но сътрдудничи с Путин, който убива украински деца

БиБиСи: Речта на омразата е норма по руската държавна телевизия, Красовски е само върхът на айсберга